Privredna/Gospodarska komora FBiH obilježila 20 godina rada

31.10.2019. 15:35 / Izvor: Akta.ba
Privredna/Gospodarska komora FBiH obilježila 20 godina rada

Svečanu akademiju glazbeno su uljepšali Lejla Piljević na violini i Marko Bošnjak izvedbom nekoliko glazbenih numera.

Naglašeno je da edukacija predstavlja stalnu aktivnost i zadaću Komore, jer samo znanje, vještine i kompetencije dovode do uspjeha. Javne ovlasti su također jedna od aktivnosti Komore s ciljem jednostavnijih, lakših i pristupačnijih procedura za gospodarski sektor, dok je Komora partner i organima vlasti Federacije BiH ali i BiH, te na taj način adekvatno zastupa interese gospodarstva. Komora u konačnici pruža i savjetodavne usluge svojim članicama, a naročito onima koji počinju svoj poduzetnički put ili po prvi put izlaze na strana tržišta.

Nazočne goste i uzvanike pozdravili su: potpredsjednik Komore Mirsad Jašarspahić, potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, predsjednik Komore Republike Srpske Borko Đurić, predsjednik Skupštine P/G K FBiH i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević, predsjednik Komore doc.dr.sc. Marko Šantić te dopredsjednica Vlade Federacije BiH Jelka Miličević.

Prigodan retrospektivni referat imao je predsjednik Gospodarske komore HNŽ Perica Jurković.

U kongresnoj dvorani sarajevskog hotela Holiday 30.10.2019. godine, upriličena je Svečana akademija u prigodi 20. obljetnice Privredne/Gospodarske komore FBiH.

110 godina komorskog sustava u BiH i 20 godina rada Privredne/Gospodarske komore FBiH je jubilej kojim se rijetki u Bosni i Hercegovini, pa i u regiji mogu ponositi. Komora je najveća gospodarska asocijacija i strukovno organizira preko 20 komorskih udruženja i grupacija, a sve sa ciljem jačanja domaćeg gospodarstva i lakšeg ostvarivanja gospodarskih interesa.

Tokom Svečane akademije, istaknuto je da se Komora priprema za EU integracije, usklađujući svoje i aktivnosti svojih članica na putu članstva BiH u velikoj obitelji EU. Pružanje podrške tržištu BiH i domaćim poduzetnicima u razvijanju načela tržišne ekonomije i konkurentnosti na domaćem i ino tržištima osnovni je cilj ove institucije. BiH proizvod je njena vizija, misija i cilj, uz nastojanje da se domaći proizvod promovira u bilo kojoj prigodi i na bilo kojem mjestu – kvalitetom do konkurentnosti.

Predsjednik i potpredsjednik Komore dodijelili su i prigodne plakete i to: JP Elektroprivreda  BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, BH Telecomu d.d. Sarajevo, Udruženju metalne i elektro industrije P/G K F BiH, Udruženju prometnika naftnih derivata P/G K F BiH, Grupaciji šumarstva i drvne industrije P/G K F BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, te Vladi Federacije BiH.

Narodnoj kuhinji Stari grad Sarajevo i Pučkoj kuhinji Mostar dodijeljeni su vrijednosni novčani bonovi.

Svojom nazočnošću akademiju su uveličali i: veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj. E. Ivan Sabolić te predstavnici diplomatskog kora u BiH, predsjednici, direktori i tajnici komorskog sustava BiH, generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović, predstavnici udruga poslodavaca u F BiH, direktori i ravnatelji agencija i direkcija u BiH, članovi Upravnog odbora P/G K FBiH, članovi Nadzornog odbora P/G K FBiH, članovi Skupštine P/G K FBiH te brojni gosti i uzvanici.

Svečanu akademiju glazbeno su uljepšali Lejla Piljević na violini i Marko Bošnjak izvedbom nekoliko glazbenih numera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti