Privredna komora FBiH na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji IME Frankfurt

20.03.2019. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Privredna komora FBiH na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji IME Frankfurt

Na konferenciji su učestvovali predstavnici privrednih komora i investicijskih agencija

Na poziv i u organizaciji organizatora, Privredna komora FBiH je kroz angažman potpredsjednika Komore Mirsada Jašarspahića učestvovala na dvodnevnoj Međunarodnoj investicijskoj konferenciji IME (Investment Management Exhibition) održanoj 12 – 13.03.2019. godine u Frankfurtu. Na konferenciji su učestvovali predstavnici privrednih komora i investicijskih agencija, kao i nadležnih državnih institucija zemalja centralne i jugoistočne Evrope te Austrije i Njemačke.

Pozvan da održi prezentaciju u plenarnom dijelu konferencije na temu Doing Business in Bosnia and Herzegovina, potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić je istakao sve komparativne prednosti članica privredne komore, koje svoj razvoj trasiraju kroz aktivno učešće u strukovnim udruženjima, te sektorski predstavio učesnicima konferencije primjere dobre prakse kako stranih tako i najznačajnijih domaćih investicija u Bosni i Hercegovini.

Poseban značaj tokom prezentacije Jašarspahić je dao budućnosti izvozno orjentisanih industrija i mogućnosti podizanja proizvodnih pogona u saradnji sa već postojećim etabliranim bosanskohercegovačkim kompanijama članicama Privredne komore FBiH, te na taj način Bosnu i Hercegovinu predstavio kao idealnu lokaciju za potencijalnog investitora. Pri tome je istaknuta lista 100 prioritetnih projekata u FBiH, koja će uz prezentaciju ostati istaknuta i dostupna na web portalu konferencije.

Govoreći o ulozi i značaju Privredne komore FBiH kao i komorskog sistema u BiH u cjelini, potpredsjednik PKFBiH je naglasio potrebu za što snažnijim učešćem komorskih sistema svih nivoa regiona u kreiranju razvojnih planova nadležnih institucija kod tzv. tranzicijskih zemalja, stvarajući tako preduslove da se čitav region odmakne od tržišta jeftine radne snage i srednjeg tehnološkog nivoa ka tržištu višeg tehnološkog nivoa. Na kraju izlaganja auditoriju su predstavljeni predstojeći sajamski, konferencijski i investicijski događaji u Bosni i Hercegovini kojima je Privredna komora FBiH partner.

Tokom drugog dana konferencije, kroz učešće na panel diskusiji sa temom uslova i perspektiva slobodne trgovine između zemalja EU i evropskih zemalja koje su u različitim fazama pridruživanja, Jašarspahić je temu diskusije usmjerio u pravcu posljedica koje imaju zemlje sa potpisanim sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju odnosno o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, a zbog donošenja ograničavajućih kvota za uvoz čelika u EU. Kroz svoje izlaganje, potpredsjednik Privredne komore FBiH je podcrtao sav negativan uticaj koji će primjena takve odluke donosene od strane Evropske komisije imati na industrijski sektor u zemljama kao što je Bosna i Hercegovina te nedvosmisleno ukazao na grešku koju tim potezom Evropska komisija čini.

Ovo je drugi put zaredom da Privredna komora FBiH aktivno učestvuje na ovoj vrlo značajnoj investicijskoj konferenciji u Frankfurtu, te se kao takva pozicionirala kao značajan partner organizatoru konferencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti