Privredna komora FBiH učestvovala na simpoziju mESC-IS 2018

19.09.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Privredna komora FBiH učestvovala na simpoziju mESC-IS 2018

Simpozij je okupio veliki broj eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti hidrogenskih izvora energije i njihovog skladištenja.

U izvanrednoj organizaciji Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i Inicijative za vodoničnu energetiku Srbije od 10. do 12. septembra 2018. godine održan je jedan od najprestižnijih simpozija na temu materijala za skladištenje i konverziju energije mESC-IS 2018.

Simpozij je okupio veliki broj eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti hidrogenskih izvora energije i njihovog skladištenja.

Predstavljeno je 48 naučno-istraživačkih radova u simpozijskoj prezentaciji i 32 rada kroz poster prezentaciju.

Pored velikog odaziva naučnika iz cijelog svijeta, evidentan je veliki broj njihovih međusobnih razmjena informacija i jedinstvenost u opredjeljenju da će energetska budućnost umnogome biti vezana za hidrogen kao izvor energije.

Na ovoj konferenciji je posebno istaknuta saradnja Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i PD AD HARBI d.o.o. Sarajevo i najavljeni su projekti koji će se bazirati na  zajedničkom istraživanju i primjeni pirofilitnih kompozita, namijenjenih skladištenju hidrogena i proizvodnji drugih aplikativnih rješenja baziranih na pirofilitnim kompozitima.

U poster prezentaciji su predstavljena već obavljena istraživanja bazirana na pirofilitnim kompozitima, koja su potvrdila izvanredne početne rezultate dobijene kod primjene pirofilitnih kompozita u sistemu skladištenja hidrogena, izradi visokosofisticiranih elektroda za indikacije programiranih supstanci, kao i u izradi specijalnih filtera za otklanjanje nepoželjnih čestica i hemijskih supstanci.

Značajna podrška saradnji Instituta „Vinča“ i PD AD HARBI d.o.o. Sarajevo data je od strane Privredne komore Federacije BiH, što je potvrđeno prisustvom predsjednika Privredne komore Federacije BiH Mirsada Jašarspahića simpoziju.

Ovo je vrlo pozitivan, ali nažalost rijedak primjer saradnje nauke, privrede i privrednih udruženja, koji može poslužiti i drugima za primjer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti