Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privredna komora FBiH učestvovala na "Slovakia Matchmaking Fair"

14.11.2018. 12:08 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH, na poziv zamjenika šefa misije i konzula Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini Attile Szepa, uzeli su učešće na petom "Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018", organizovanom pod pokroviteljstvom Slovačke agencije za investiranje i trgovinu (SARIO) 13. novembra 2018. godine u Bratislavi. 

Tom prilikom, dobrodošlicu predstavnicima P/G komore FBiH je poželio i prethodni konzul Republike Slovačke u BiH, a sadašnji voditelj poslovnog centra pri Ministarstvu inostranih i europskih poslova Viktor Borecky. 

"Slovakia Matchmaking Fair" je najveći međunarodni business–to–business (B2B) događaj u Republici Slovačkoj sa fokusom na bilateralnim razgovorima. Učešće na "Slovakia Matchmaking Fair Bratislava 2018” je iskorišteno da se tokom B2B sastanaka predstavi Privredna/Gospodarska komora FBiH sa svim svojim udruženjima, sa posebnim akcentom na automobilskoj industriji, koja je u posljednjem desetljeću doživjela veliki zalet i procvat u Republici Slovačkoj. Trenutno se u R. Slovačkoj proizvode automobili četiri velika brenda: Volkswagen, Kia, članica PSA grupacije i odnedavno Jaguar/Land Rover. 

Također, tokom boravka u Bratislavi, posjećena je Trgovačka i industrijska komora Slovačke, na čelu sa predsjednikom Peterom Mihokom i direktorom Odjela za međunarodnu saradnju Jozefom Rajtarom. Tom prilikom se razgovaralo o trenutnim aktivnostima u komorama, trenutnoj ekonomskoj situaciji u obje države, mogućnostima povezivanja kompanija iz BiH sa kompanijama iz Slovačke sa ciljem ostvarivanja značajnije poslovne saradnje, te o mogućnostima zajedničkog djelovanja obje komore prema evropskim fondovima. Kao rezultat toga, verificiran je Memorandum o saradnji ove dvije komore koji će, u narednom periodu biti i zvanično potpisan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti