Privredna komora Federacije otvara bh. firmama vrata kineskog tržišta

10.05.2018. 19:29 / Izvor: Akta.ba
Privredna komora Federacije otvara bh. firmama vrata kineskog tržišta

Privredna komora Federacije BiH, koja je ove godine partner Sajma privrede u Tešnju, ozvaničila je ovaj važan privredni događaj sa dva protokola koja je danas potpisala.

Privredna komora Federacije BiH, partner Sajma privrede u Tešnju, ozvaničila je ovaj važan privredni događaj sa dva protokola koja je danas potpisala.

Prvi sporazum potpisao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić sa delegacijom Kineske agencije za promociju kineskih firmi u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. čije je sjedište u Budimpešti.

"Umjesto sastanka u Sarajevu, odabrali smo da mjesto susreta bude upravo ovaj sajam i grad Tešanj kao mjesto uspješnih privrednika, kako bismo ih na licu mjesta upoznali sa potencijalima bh. firmi i omogućili njihov odlazak na sajam China Smart Expo u Budimpešti", kazao je za portal Akta.ba Jašarspahić.

Tokom dana, dodaje on, upoznali smo ih sa ključnim kompanijama za koje smatramo da imaju potencijal za saradnju sa određenim kineskim kompanijama, kako u oblasti izvoza, tako i uvoza.

"Potpisanim sporazumom o međusobnoj saradnji omogućit ćemo bh. kompanijama koje žele ispitati ovo tržište, da ne troše uzalud vrijeme i novac odlaskom u Kinu, već će to moći obaviti upravo na dogovorenom sajmu u Budimpešti", dodao je on.

Marko Šantić i Senad Brka

Kada je riječ o kompanijama koje bi se mogle izaći na ovom tržištu, Jašarspahić ističe da se radi prije svega o kompaniji AS Jelah koja već od ranije planira prodor na tržište Kine.

"Pored nje, tu su i kompanije MS Wood, Bimal, Artisan, Bingo i još nekoliko kompanija sa kojima smo u proteklom periodu vršili razgovore", ističe on.

S druge strane, sporazum o kolektivnom pristupanju Udruženja privrednika "Biznis centar» Jelah-Tešanj u članstvo Privredne komore FBiH potpisali su Marko Šantić, potpredsjednik komore i Senad Brka, predsjednik Udruženja. 

Kako je istaknuto, ovim ugovorom je ozvaničena dosadašnja saradnja koji će dati još više podstreka njihovim zajedničkim projektima.

Inače, komora kao partner sajma potrudila da se na sajam dovede što više kompanija i gostiju, a tokom sajamskih dana predviđene su brojne aktivnosti koje uključuju potpisivanje još nekoliko sporazuma, te organizovanje panel diskusija.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti