Privredna komora Kantona Sarajevo organizira obuku za skladištara

02.06.2015. 10:48 / Izvor: eKapija.ba
Privredna komora Kantona Sarajevo organizira obuku za skladištara

Privredna komora KS je u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih” koji finansira Njemačka vladina organizacija “GIZ”, otpočela 01. juna 2015. godine sa teorijskom i praktičnom obukom za skladištara.

Privredna komora Kantona Sarajevo je u okviru projekta "Podrška obrazovanju odraslih" koji finansira Njemačka vladina organizacija “GIZ”, otpočela 01. juna 2015. godine sa teorijskom i praktičnom obukom za skladištara, s ciljem smanjenja nezaposlenosti i jačanja kompetencija mladih nezaposlenih osoba koje aktivno traže zaposlenje. Tom prilikom je organiziran i info dan na kojem su, pored organizatora edukacije i polaznika, prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i privrednih subjekata koji se bave poslovima skladištenja robe.

Govoreći o značaju i potrebi dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo je naglasio da domaći obrazovni sistem nije usklađen sa potrebama privrede i ovim pitanjem se konačno moraju ozbiljnije pozabaviti svi nadležni subjekti. Situaciju dodatno usložnjava i nepovoljna struktura kada je u pitanju zaposlenosti, s obzirom da se svake godine procenat onih koji rade u vanprivredi približava procentu onih koji rade u privredi, tako da taj odnos danas iznosi gotovo 50:50.

"Kako do sada ne postoji odgovarajući strateški pristup u rješavanju ovih problema, Komora je ovim projektom htjela dati barem jedan mali doprinos onima koji nemaju posla da lakše doću do zaposlenja i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti", kazao je Grebo.

Na poziv GIZ-a za ponuđače neformalnih obuka u BiH, obuka koju je kandidovala Privredna komora Kantona Sarajevo uvrštena je među 15 ponuđača u Bosni i Hercegovini i odobrena su joj sredstava za finansiranje nastavnog plana i programa.

U ime GIZ-a prisutnim se obratio projekt menadžer Mirza Jusufović, istaknuvši da je cilj projekta "Podrška obrazovanju odraslih" pružiti, prije svega, mladim ljudima, mogućnost da se usavrše i nadograde već postojeće znanje, kao i da se unutar cijele Bosne i Hercegovine formira funckionalna mreža ponuđača koji će organizirati specifične edukacije koje su u skladu sa potrebama tržišta rada.

U saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, predavačima iz Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i kompanijama Sarajevski kiseljak, JUB, Real Cargo centar i LUK, Komora je razvila nastavni plan i program za 20 polaznika u trajanju od 56 nastavnih sati (24 sata teorije i 32 sata prakse). Za ove potrebe Komora je izradila i Priručnik za skladištare.

"Ono što čini ovaj kurs zanimljivim jeste da on nudi polaznicima mogućnost da se obuče praktičnim vještinama, čime oni postaju konkurentniji i tako privlače pažnju budućim poslodavcima", kazao je dr. Kemal Taljanović, profesor SSST-a i jedan od predavača na kursu.

Glavni kriteriji za pohađanje obuke je da su polaznici nezaposlene osobe, koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje KS. Nakon završene obuke i položenog praktičnog i teoretskog dijela ispita, polaznici će dobiti i odgovarajući certifikat.

Kako je to istaknuto na info danu Komora će razmotriti mogućnost da ovakav vid edukacije organizira i u narednom periodu kako za skladištare tako i za druga zanimanja za koja se iskaže potreba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti