Privredna komora RS nagradila najuspješnije

29.03.2014. 06:08 / Izvor: Nezavisne novine

Preduzeće "Svislajon" iz Trebinja, Kompanija "Boksit" iz Milića, Nova drvna industrija "Podgradci" i "Banjalučka pivara" nagrađeni su od Privredne komore Republike Srpske u kategoriji velikih privrednih društava za 2013. godinu.

Preduzeće "Svislajon" iz Trebinja, Kompanija "Boksit" iz Milića, Nova drvna industrija "Podgradci" i "Banjalučka pivara" nagrađeni su od Privredne komore Republike Srpske u kategoriji velikih privrednih društava za 2013. godinu.

U okviru manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2013" u kategoriji srednjih privrednih društava nagrađeni su "Sim tehnik" Kotor Varoš, "AM Međugorje" Veliko Blaško i "Škrebić kompani" Doboj.

U kategoriji malih privrednih društava nagrađeni su Mljekara "Pađeni" iz Bileće, "Tri best" iz Banjaluke i "Raševići" iz Bijeljine.

Priznanja za doprinos u oblasti zapošljavanja u 2013. dodijeljena su preduzećima "Sportek" iz Kotor Varoša, "Bema" iz Banjaluke i Fabrika kreveta "Napko beds"iz Petrova.

Za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti u 2013. priznanje je dodjeljeno "M:telu" iz Banjaluke, priznanje za najznačajniju investiciju u prošloj godini dodijeljeno je EFT Rudnik i termoelektrane "Stanari", dok je posebno priznanje za najveći postignuti obim proizvodnje dodijeljeno "Elektroprivredi Republike Srpske".

Priznanje za postignute rezultate u izvozu za 2013. dodijeljena su "Optima grupi" iz Banjaluke, "Alumini" iz Zvornika i "Komerc mali" iz Prnjavora.

Prema realizovanim plasmanima sredstava u privredu u 2013, priznanja su dodijeljena Novoj banci, NLB Razvojnoj banci i Unikredit banci iz Banjaluke.

Priznanje za najuspješniju ženu u privredi Srpske u 2013. dodijeljena su Desanki Drašković iz preduzeća "Etna" Istočno Sarajevo, Nadi Mihajlović iz preduzeća "Mediteran inoks" iz Čelinca i Danijeli Risović iz preduzeća "Tropik ribarstvo" Banjaluka.

Priznanja su uručena i mikrokreditnim društvima "Anđelić" iz Trebinja, "Agaricus" iz Istočnog Sarajeva i "Hidromont" iz Novog Grada.

Privredna komora Republike Srpske izabrala je 12 privrednih društava, čiji su proizvodi obilježili prošlu godinu po prepoznatljivosti kvaliteta.

U kategoriji za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćeg proizvoda najboljima su proglašena preduzeća "Tanasić" iz Bijeljine, "Ekskluziv linžeri" Banjaluka, "Višt" Doboj, "Kiko" Bijeljina, "Triangl" Banjaluka, "Mega drvo" Bijeljina, kao i "Sana linea" Kostajnica.

Među najboljim su takođe preduzeća "Vizion" iz Rogatice, "Krznarija Pristaš" iz Banjaluke, "Podrumi Vukoje" iz Trebinja, "Eko-Bel" iz Banjaluke i "Di bor" Gradiške.

Manifestaciji "Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske za 2013." prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija Zoran Tegletija, ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, te ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, te druge javne ličnosti.

Cvijanović: Pozitivni pokazatelji u privredi Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je prošla godina u Srpskoj završena s pozitivnim pokazateljima i naglasila da privreda Srpske ide naprijed.

"Vlada Srpske je u saradnji sa našim partnerima - Privrednom komorom Srpske, uradila mnogo toga, ponudivši zajednička rješenja za privredu Srpske", istakla je Cvijanovićeva večeras u Banjaluci, obraćajući se na manifestaciji "Izbor najuspješnijih privrednika Srpske za 2013".

Ona je rekla da bi situacija bila strašna da nisu načinjeni tako blagi pomaci u prošloj godini i naglasila da privreda Srpske u svakom slučaju ide naprijed.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su mnogi privrednici u Srpskoj u prošloj godini uspješno poslovali, zahvaljujući zajedničkim mjerama Ekonomske politike Vlade Srpske, koje su provedene.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske uvela neoporezivi dio dohotka u iznosu od 200 KM, dodajući da bi voljela da je to puno više i da iznosi 300 KM.

Ona je rekla da se Vlada Srpske kod donošenja ove odluke rukovodila činjenicom da će ova sredstva ostati u privredi Srpske.

"Ovo je prva godina u teškim vremenima kada nemamo dodatnih nameta i opterećenja, već je Vlada Srpske, naprotiv, išla na rasterećenje privrede i iz tog razloga donijela Zakon o multilateralnim kompenzacijama i cesijama", istakla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, Vlada je uputila u proceduru zakon o fiskalnim kasama, jer je obećala da će doći do rastrećenje male i sitne privrede, a doneseni su i drugi zakoni.

"Važno je da nismo povećavali, niti uvodili neke nove poreze, te povećanje cijene električne energije i po tome je Srpska unikatna u regionu", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je Srpska zadržala cijenu električne energije, posebno kada je riječ o industriji, dok je u Hrvatskoj struja 113 odsto skuplja nego ovdje, u Crnoj Gori za 64 odsto, a 74 odsto u Federaciji BiH.

Cvijanovićeva je navela da su Srpskoj provedene važne reforme, kao što je reforma poslovne registracije kojom je puno bolje i jednostavnije nego u regionu moguće registrovati firmu za tri dana po jednošalterskom principu za samo 300 KM.

"Svjesna sam da u vrijeme krize treba da učinimo mnogo više, ali vjerujem da ćemo zajedničkom snagama sa našim partnerima privrednicima raditi u budućem periodu", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ukazala na potrebu da se u Srpskoj potencira više nego ikada kampanja "Kupujmo domaće" zato što time pomažemo privredu Srpske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti