Privredna komora treba vršiti prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza

11.09.2020. 11:22 / Izvor: Nezavisne novine
Privredna komora treba vršiti prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza

Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Njemačke u BiH Margaret Uber o rješavanju pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH, privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH, te Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske i Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Privrednoj komori Federacije BiH. 

Na sastanku je ukazano na problem broja termina za izdavanje viza, koji trenutno dodjeljuje Ambasada Njemačke u BiH, a koji je nedovoljan za kontingent odobren privrednim subjektima iz BiH. Razgovarano je i o pitanju prioritizacije aplikacija za dodjelu viza detaširanih radnika iz BiH, kako bi u tom procesu prednost imala preduzeća sa ranijim rokom izvršenja ugovora sa kompanijama iz Njemačke, što trenutno nije praksa.        

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora predložili su da se ovaj problem riješi po uzoru na model iz Srbije, gdje privredna komora vrši prioritizaciju aplikacija za dodjelu viza, odnosno određuje koja kompanija će imati prednost prilikom dodjele termina za viziranje radnika.   

Na sastanku je usaglašeno da će predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ambasade Njemačke u BiH u predstojećem periodu održati radni sastanak na kojem će definisati naredne korake u vezi sa rješavanjem pitanja pribavljanja viza detaširanih radnika iz BiH u Njemačkoj. 

(Foto: Nezavisne)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti