Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privredni potencijali Gradačca predstavljeni u Beogradu

26.05.2018. 09:23 / Izvor: Akta.ba

Uz podršku USAID-ovog projekta „RAST“ projekta koji implementira Catholic Relief Services (CRS) organizovana je dvodnevna posjeta delegacija gradova i opština iz Bosne i Hercegovine nosilaca certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) Srbiji.

Cilj posjete tokom koje su predstavnici općina i gradova boravili i u Novom Sadu i Šapcu bio je razmjena iskustava i dobre prakse u upravljanju aktivnostima lokalnog ekonomskog razvoja.

Na panel diskusiji “Stvaranje konkurentne poslovne klime kroz saradnju privatnog i javnog sektora”, održanoj u Beogradu, a kojoj je pored ostalih prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije Branislav Nedimović, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Mrinković te predstavnici Razvojne agencije Srbije, Općina Gradačac je predstavila mjere i rezultate na lokalnom nivou te vlastite privredne potencijale.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da su državne olakšice i poticajne mjere za investitore u Srbiji daleko iznad onoga što trenutno pružaju vlasti u BiH.

"Ukoliko se što prije ne promijeni način razmišljanja i politika državnih organa u BiH po ovome pitanju, naša zemlja neće moći konkurisati zemljama iz okruženja", kazao je Dervišagić.

Osim panel diskusije održano je još nekoliko sastanaka sa predstavnicima i rukovodstvima gradskih uprava grada Beograda, Novog Sada i Šapca kao i posjete industrijskim zonama i kompanijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti