Privrednici Pakistana: BiH ima mnogo potencijala za investiranje

26.06.2014. 13:43 / Izvor: Fena
Privrednici Pakistana: BiH ima mnogo potencijala za investiranje

Poslovni forum: Bosna i Hercegovina - Pakistan održava se danas u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i Ambasade Pakistana u Sarajevu.

Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Pakistan održava se danas u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i Ambasade Pakistana u Sarajevu.

Nakon posjete Parizu, Briselu i Frankfurtu, privredna delegacije Pakistana doputovala je u Bosnu i Hercegovinu 25. juna u organizaciji Privredne komore Lahorea, a radi istraživanja investicionih i trgovinskih prilika za saradnju između dviju zemalja.

Predsjednik Privredne komore Lahorea Sohail Lashari izjavio je prije početka foruma da Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala za investiranje, te da su zainteresirani za pokretanje zajedničkih projekata u oblasti energetike, proizvodnje namještaja i rudarstva, ali i da postoji potencijal za ulaganje bh. kompanija u Pakistan.

Dodao je da u BiH vide potencijal za ulaganje u proizvodnju mlijeka i uzgoj stoke, te da bi u saradnji s ovdašnjim kompanijama mogli proizvoditi halal hranu i druge proizvode.

Lashari je istakao da se članovima pakistanske delegacije najviše dopala informacija da je u BiH u toku proces privatizacije državnih kompanija.

"Vidimo da imate više nego dovoljno električne energije, te obrazovanu i istovremenu dovoljno jeftinu radnu snagu, i smatramo da bi za pakistanske kompanije bilo korisno da dođu i odavde izvoze svoje proizvode u ostatak Evrope gdje već imaju tržište", rekao je Lashari.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić izjavio je da je robna razmjena između BiH i Pakistana gotovo neznatna, ali da je i takva nepovoljna za BiH jer gotovo 10 puta više uvozimo iz te zemlje nego što izvozimo.

"Oni samo u Evropsku unije izvoze tekstilne proizvode u vrijednosti višoj od 18 milijardi eura, a BiH pruža odlične šanse za preseljenje dijela proizvodnje i dorade, budući da je prije rata imala oko 400.000 zaposlenih u tekstilnoj industriji", pojasnio je Egrlić.

Naglasio je da BiH ima  ponuditi značajne potencijale u namjenskoj industriji, te energetici i poljoprivredi.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević rekao je da je tamošnjim privrednicima predstavljao mogućnosti koje Bosna i Hercegvina pruža investitorima, pogotovo za pokretanje proizvodnje namijenjene evropskom tržištu.

Pakistansku delegaciju čine predstavnici više od 20 kompanija iz oblasti prehrambene industrije, rudarstva, metalskog sektora, tekstilne industrije, građevinskog, te drugih sektora.

U okviru plenarnog dijela Poslovnog foruma bit će upriličena prezentacija investicionih prilika u Bosni i Hercegovini, nakon čega su planirani bilateralni susreti pakistanskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti