Privrednici u Brčkom podržali uvođenje fiskalnih kasa

09.04.2019. 09:44 / Izvor: Glas Srpske
Privrednici u Brčkom podržali uvođenje fiskalnih kasa

Dinamika uvođenja fiskalnih kasa trebalo je da bude sprovedena u tri ciklusa. Prema procjenama nadležnih na području distrikta trebalo bi biti uvedeno oko 50.000 fiskalnih uređaja.

Fiskalne kase u Brčko distriktu su za protekli mjesec uvedene u brojne ugostiteljske objekte, benzinske stanice i apoteke, a iako nadležni najavljuju da će na ovaj način suzbiti sivu ekonomiju, privrednici strepe da će oni koji su do sada radili na crno i dalje izmicati zakonu.

Iako je proces fiskalizacije u Brčkom započeo krajem prošle godine usvajanjem zakona, prve fiskalne kase trebalo je da budu uvedene do kraja februara, to se nije desilo, jer su nadležni imali poteškoća da obezbijede plombe za fiskalne kase. Zbog svega toga, prvi fiskalni uređaji u distriktu uvedeni su tek 8. marta.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je za “Glas Srpske” da uvođenje fiskalnih kasa protiče u najboljem redu.

"Svi oni koji prema odluci direkcije treba da budu obuhvaćeni ovim sistemom, već su podnijeli zahtjeve za uvođenje fiskalnih kasa i do sada nije bilo nikakvih problema", kazao je Lučić.

Podsjetio je da su prve kase uvedene na benzinske pumpe, u apoteke i ugostiteljske objekte.

"Do kraja godine oko 2.800 poreskih obveznika biće uvedeno u ovaj sistem", istakao je Lučić.

Privrednici u Brčkom su podržali uvođenje fiskalnih kasa jer su, kažu i do sada izdavali fiskalne račune i predavali pazare.

"Proces fiskalizacije započeo je još lani, a primjena je u toku. Uvode se fiskalne kase po djelatnostima i mi smo podržali taj proces iako smo svjesni svih obaveza koje nas očekuju u budućnosti, od troškova za nabavku opreme do održavanja tog sistema", rekao je predsjednik Privredne komore Brčko distrikta Jelenko Ilić.

Dodaje da se očekuje da će fiskalizacija “uvesti red” u poslovanje.

"Iako je riječ o dodatnom nametu u ova teška vremena, nismo htjeli da budemo izuzetak u zemlji. Strahujemo samo da će oni koji su i do sada radili na crno, tako raditi i u budućnosti i da će veoma teško biti njih uvesti u legalne tokove", kazao je Ilić i dodao da se spekuliše da je u Brčkom nekoliko stotina onih koji već godinama rade na crno.

Nadležni u distriktu ranije su istakli da je značaj fiskalizacije višestruk te da će prije svega omogućiti suzbijanje sive ekonomije i pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu.

Dinamika uvođenja fiskalnih kasa trebalo je da bude sprovedena u tri ciklusa. Prema procjenama nadležnih na području distrikta trebalo bi biti uvedeno oko 50.000 fiskalnih uređaja.

Zanatlije

Prema podacima Komisije za fiskalizaciju u Brčkom, fiskalizacije će biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim zanatima i oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu. U sistem će biti uvedeni i veleprodaja i advokatska djelatnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti