Privrednicima Novog Sarajeva kojima je zabranjen rad oproštene aprilske naknade

05.05.2020. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Privrednicima Novog Sarajeva kojima je zabranjen rad oproštene aprilske naknade

Općina Novo Sarajevo je poduzela niz mjera u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom korona virusa (COVID-19).

Općina Novo Sarajevo je poduzela niz mjera u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom korona virusa (COVID-19).

S tim u vezi, Općinski načelnik Nedžad Koldžo donio je Odluku o umanjenju mjesečnih naknada za privremeno korištenje javnih površina i poslovnih prostora za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće na području općine Novo Sarajevio, uzrokovane širenjem korona virusa.  Odlukom se podrazumijeva umanjenje mjesečne naknade u visini od 100%  za mjesec april ove godine privrednicima kojima je u skladu sa Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjen rad.

"Općina Novo Sarajevo je zaključila ugovore sa 16 korisnika Programa sufinansiranja samozapošljavanja, te je u svrhu isplate plaća i uplate zakonom propisanih poreza i doprinosa korisnicima sredstava mjesečno refeundirala novčana sredstva u iznosu od 600 KM, uz prethodno dostavljanje dokaza iz kojih je vidljiva isplata pojedinačnih plaća za finansiranu osobu, kao i uplata zakonom propisanih poreza i doprinosa. Imajući u vidu novonastalu situaciju izazvanu epidemijom širenja virusa korona, potpisan je Aneks Ugovora sa korisnicima Programa sufinansiranja samozapošljavanja, na osnovu kojeg se pomjeraju rokovi za dostavu navedenih dokaza na način da će se isti dostavljati nakon što Općina doznači novčana sredstva na kraju mjeseca", navode iz Općine Novo Sarajevo.

Budući da je Općina zaključila Ugovor o subvencioniranju kamate za privrednike sa područja općine Novo Sarajevo sa BBI bankom, razmotrit će se mogućnosti za odgodu otplate rata kredita po ovom osnovu za vrijeme trajanja prirodne i druge nesreće, uzrokovane širenjem korona virusa.

Općina će razmotriti mogućnost realizacije i nove kreditne linije sa nekom od komercijalnih banaka, na način da se subvencionira kamatna stopa / profitna marža, a sredstva bi se koristila za pomoć privrednim subjektima u sanaciji posljedica izazvanih proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane korona virusom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti