Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Privremena obustava saobraćaja preko mosta u Halilovićima

21.01.2019. 13:47 / Izvor: Akta.ba

Saobraćaj preko mosta na rijeci Miljacki u naselju Halilovići u Sarajevu privremeno će biti zabranjen za sve učesnike dok ne bude završeno ispitivanje stanja konstrukcije mosta. 

To je na službenoj internet stranici saopćilo danas Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nakon što se ograda ovog mosta urušila u rijeku.

"Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je kontaktirala dežurnu policijsku stanicu koja je odmah osigurala lice mjesta, a u koordinaciji sa KJKP Rad d.o.o., bit će postavljena i privremena saobraćajna signalizacija te će biti privremeno zabranjen saobraćaj za sve učesnike u saobraćaju do završetka ispitivanja stanja konstrukcije mosta, a nakon čega će se, ukoliko se ustanovi da konstrukcija zadovoljava sigurnosne standarde, most ponovo pustiti u saobraćaj, ali samo za putnička motorna vozila.

U cilju sigurnog saobraćanja preko mosta, nakon provedenog ispitivanja, bit će postavljen i privremeni semaforski uređaj koji će puštati putnička vozila naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom", kaže se u saopćenju.

Most preko Miljacke u naselju Halilovići izgrađen je 1911. godine bez diletacija s betonskim monolitnim vijencima te se koristi za motorni saobraćaj bez trotoara i pješačkih staza.

Uvidom u dostupne evidencije, konstatovano je da su bez saglasnosti upravitelja, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, postavljene brojne komunalne instalacije kako na uzvodnom tako i na nizvodnom dijelu mosta, koje su nepropisno pričvršćene za konstukciju mosta, na što je Direkcija za puteve uredno obavijestila nadležnu inspekcijsku službu. Usljed težine samih instalacija, ograda na uzvodnoj strani mosta urušila  i pala u Miljacku.

Direkcija je već ranije pokrenula aktivnosti na provođenju projektovanja i izvođenja sanacije na ovom mostu, navedeno je također u saopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti