Privremeni izolatorij bit će u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama

07.08.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba
Privremeni izolatorij bit će u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama

Vlada KS će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se u naredna 24 sata stvorili prostorni kapaciteti za ovaj privremeni izolatorij.

U koordinaciji premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, a uvažavajući važnost pitanja i činjenicu da je odsutan ministar zdravstva Kantona Sarajevo, danas je održan čitav niz sastanaka s ciljem rješavanja pitanja osiguranja dodatnih kapaciteta za formiranje privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku koji je rano jutros organiziran, i kome su prisustvovali predstavnici kantonalnih javnozdravstvenih ustanova: direktor Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović, direktor „Hitne pomoći“ Adem Zalihić, direktor „Doma zdravlja KS“ Muhamed Ahmić, direktor Zavoda zdravstvenog osigurana KS Sakib Katana, te generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zaključeno je da se u roku od 24 sata osposobi prostor za privremeni izolatorij Kantona Sarajevo.

Naglašeno je da će u ovom izolatoriju biti smješteni pacijenti oboljeli od zaraznog oboljenja COVID-19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

Radi se o privremenom izolatoriju koji će biti u funkciji, dok se u krugu Opće bolnice ne rekonstruira objekt nekadašnje „garnizonske ambulante“ u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo, kapaciteta oko 100 osoba, a koji će se u narednih mjesec i pol uspostaviti, uz pomoć i podršku UNDP-ja.

Premijer Nenadić zahvalio se prisutnima na konstruktivnom radu i doprinosu rješavanju ovog važnog pitanja za Kanton Sarajevo.

Nakon što su dati određeni prijedlozi javnih zdravstvenih ustanova u KS, gdje bi izolatorij najbolje bilo uspostaviti, premijer Nenadić je održao i drugi sastanak sa upravom JU Studentski centar KS.

I ovom sastanku su također prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te nekoliko direktora javnozdravstvenih ustanova koji su nadležni za zbrinjavanje pacijenata na primarnom i sekundarnom nivou.

Rukovodstvo Studentskog centra je pokazalo veliku kooperativnost i odgovornost kada se radi o potrebi uspostave jednog ovakvog izolatorija u jednom od njihovih paviljona na Bjelavama, u vrijeme nestabilne epidemiološke situacije u KS.

Zaključeno je da će oni, zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba i javnozdravstvenih ustanova u KS, omogućiti uspostavu ad hoc – privremenog izolatorija, kao i da će se na nivou Kantona organizirati podrška njegovom radu od strane medicinskih timova predvođenih ljekarima koji će biti ključna karika u funkcionisanju ovog izolatorija, te pružati zdravstvenu zaštitu oboljelim pacijentima.

Vlada KS će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se u naredna 24 sata stvorili prostorni kapaciteti za ovaj privremeni izolatorij.

S ciljem što skorijeg stavljanja u funkciju pomenutog izolatorija, potrebno je pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i dr., a što će u što kraćem roku u saradnji sa nadležnim javnozdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo koordinirati Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Vlada Kantona Sarajevo je ovim stvorila uvjete Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za uspostavu privremenog izolatorija.

Zadužen je Krizni štab da koordinira sve navedene aktivnosti oko uspostave izolatorija i da obavijesti Vladu KS i nadležne zdravstvene ustanove o realiziranju preuzetih obaveza i početku rada izolatorija.

Zaključeno je također da će na svojim redovnim i vanrednim sjednicama Krizni štaba MZ KS informirati institucije i javnost o funkcioniranju ovog izolatorija i drugim pitanjima vezanim za njegovo djelovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti