Prnjavor primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prnjavor primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti

20.09.2019. 10:21 / Izvor: SRNA

Predsjednca Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je tokom današnje posjete opštini Prnjavor da je ovo jedan od najboljih primjera u Republici Srpskoj dobre saradnje između opštinske i republičke vlasti.

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa delegacijom opštine, predvođene načelnikom Darkom Tomašem, istakla da su tamo gdje postoji takva saradnja vidljivi rezultati u stvarnom životu, odnosno prema broju i nivou investicija koje se realizuju zahvaljujući republičkim sredstvima.

"Zadovoljstvo je što smo na dobrobit građana mogli da uradimo mnogo toga i što ćemo imati zajedničke projekte u narednoj godini jer već sada pravimo planove i na nivou Vlade i predsjednika, upravo da bismo u svakoj od naših lokalnih zajednica mogli da uradimo ono što je prioritetno i važno, i što je u skladu sa interesima naših građana", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je potrebna politička stabilnost i na lokalnom i na republičkom nivou jer Republika Srpska ima mnogo izazova koji su ozbiljnije prirode nego što se na prvi pogled čini.

"Tokom današnjeg sastanka raspitivala sam se i kakva je situacija kada je riječ o budžetu, kakve su mogućnosti da se u nekom budućem periodu eventualno, po potrebi, ide u zaduženja kada su potrebni neki veliki strateški projekti. Za sve ima prostora", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u Prnjavoru izvršavaju sve obaveze, postoji društveno odgovorni pristup da se pomaže i onima koji su u potrebi, ali i da se nagrade oni koji imaju određene rezultate.

"Zahvalnost i što opština daje svoj doprinos razvoju Republike jer svaki put kada imate razvijenu opštinu koja grabi krupnim koracima naprijed to znači bolju situaciju u cijeloj Republici Srpskoj. Ušli smo u proces definisanja određenih projekata, nekoliko važnih biće realizovano sljedeće godine. Imaće apsolutnu podršku republičkih institucija", rekla je predsjednik Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je razgovarano o već realizovanim projektima u Prnjavoru u protekle 2,5 godine, kao i projektima koji slijede.

On je izrazio zahvalnost za sve što je Cvijanovićeva uradila za ovu opštinu dok je bila na čelu Vlade Republike Srpske.

"Zadnje dvije i po godine u Prnjavoru obilježene su značajnim infrastrukturnim ulaganjima. Prošle godine Vlada Republike Srpske uložila je oko 1,5 miliona KM, pretprošle godine oko dva miliona KM, ove godine ulaže se iznos viši od 1,5 miliona KM. Ako nastavimo ovom dinamikom i sljedeće godine sigurno će se ovaj četvorogodišnji mandat moći smatrati jednim od investiciono najvećih u proteklih dvadesetak godina", precizirao je Tomaš.

On je naveo da je lokalna vlast zajedno sa republičkom Vladom nastojala da se dogovore prioriteti, prije svega sanacija i rekonstrukcija putne infrastrukture.

"Posebno je važno da smo u većini osnovnih i srednjih škola nastojali rješavati sve probleme i na taj način stvoriti uslove za mlade ljude da svoje obrazovanje učine lakšim i jednostavnijim jer je opredjeljenje i nas u lokalnoj, a i na višim nivoima vlasti da se mladim ljudima da prednost i izađe u susret", istakao je Tomaš.

On je napomenuo da je trenutno u toku izgradnja putne infrastrukture u vrijednosti višoj od milion KM, koja se realizuje zahvaljujući podršci viših nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima, u toku je tender za izbor izvođača radova za video-nadzor, sanacija Društvenog doma u Galjipovcima, sanacija mokrih čvorova u Osnovnoj školi "Nikola Tesla", sanacija grijanja u Osnovnoj školi "Branko Ćopić", Centru srednjih škola "Ivo Andrić" i Gimnaziji.

"Najvažnija investicija u Prnjavoru je završetak auto-puta koji jednim dijelom prolazi kroz opštinu Prnjavor, čime je dobijena ogromna konkurentska prednost. U posljednjih 10 mjeseci šest privrednih subjekata je našlo svoje mjesto u našoj poslovnoj zoni na Vijaci, a jedan je već otpočeo sa djelatnošću", pojasnio je Tomaš.

Tomaš je naveo da je Prnjavor postao jedno od najperspektivnijih mjesta za ulaganje u Republici Srpskoj, čega ne bi bilo da nije postojala podrška i razumijevanje Vlade i predsjednika Republike Srpske.

On je rekao da je danas razgovarano i o određenim projektima za sljedeću godinu, a jedan od veoma važnih biće projekat energetske efikasnosti u Domu zdravlja Prnjavor, čija je vrijednost viša od 500.000 KM.

Tomaš je podsjetio da je prije nekoliko godina sličan projekat uz pomoć Vlade Republike Srpske realizovan u Osnovnoj školi "Nikola Tesla", a vrijednost radova bila je viša od 700.000 KM.

"Ovo je pravi primjer vidljivog napretka kada opštinska vlast sarađuje sa Vladom Republike Srpske, sa višim nivoima vlasti", napomenuo je Tomaš.

Današnjem sastanku u Prnjavoru prisustvovali su i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, zamjenik načelnika opštine Prnjavor Slaviša Milanković, predsjednik Skupštine opštine Željko Simić, načelnik opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove Suzana Švraka i šef kluba odbornika SNSD-a u SO Prnjavor Dražen Mikić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti