Problemi stočara sa uzgojem teladi

19.03.2019. 08:54 / Izvor: SRNA
Problemi stočara sa uzgojem teladi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u okviru USAID-ovog projekta za razvoj poljoprivrede i poljoprivrednog preduzetništva "Farma", tokom ove sedmice organizira predavanja i u Gradišci, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

Mnogi stočari imaju problema sa uzgojem teladi i mladih junica, a to je od presudne važnosti za kvalitet krava i što dužu laktaciju, rekao je juče u Prnjavoru Milovan Ćućić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ćućić je istakao značaj tema koje su obrađene na predavanju o uzgoju priplodnog podmlatka i ishrani muznih krava, sa akcentom na optimalnom vremenu žetve silažnog bilja i načinu pripreme silaže i sjenaže.

"Teme o kojima je bilo riječi su važne i formulisane u saradnji sa mljekarima ove regije tako da im pomognu u daljem radu.Predavanja su predviđena za mljekare na srednjem ili višem nivou stručnosti.", naveo je Ćućić.

On je najavio da će resorno ministarstvo, u okviru USAID-ovog projekta za razvoj poljoprivrede i poljoprivrednog preduzetništva "FARMA", tokom ove sedmice organizovati predavanja i u Gradišci, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su mljekari imali priliku da čuju koje greške prave u ishrani teladi i muznih krava, ali i koji su načini da hrane grla na najbolji i najjeftiniji način.

"Samo u pogrešnoj ishrani teladi možemo da izgubimo od 10 do 20 odsto mlijeka od buduće krave zato moramo otklanjati greške i povećavati proizvodnju. Suština je da se proizvede što više mlijeka, da telad i junice budu što kvalitetniji, jer onda imamo i kvalitetnije krave i da budu što manji troškovi u proizvodnji mlijeka", kaže Usorac.

Naredna obuka proizvođača sira, mliječnih proizvoda i savjetodavaca o principima ishrane muznih krava biće održana sutra u Gradišci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti