PROCASSA isporučila dvije CNC mašine za osnovne škole u Novom Sarajevu

20.02.2020. 11:57 / Izvor: Akta.ba
PROCASSA isporučila dvije CNC mašine za osnovne škole u Novom Sarajevu

Radi se nastavku aktivnosti koje Općina Novo Sarajevo realizuje u cilju opremanja kabineta tehničke kulture novosarajevskih osnovnih škola

Načelnik Općina Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i predstavnik firme "PROCASSA FISCHER d.o.o. Tešanj Nazif Subašić u četvrtak, 20. februara ove godine potpisali su Ugovor o nabavci dvije CNC mašine za osnovne škole s područja općine Novo Sarajevo.

Radi se nastavku aktivnosti koje Općina Novo Sarajevo realizuje u cilju opremanja kabineta tehničke kulture novosarajevskih osnovnih škola, a sve sa ciljem da se kod učenika pobudi interes za zanimanja tehničke struke.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je  da je Općina Novo Sarajevo prva Općina koja je sve novosarajevske osnovne škole opremila opremom za mehatroniku, kako bi djeca pored teorijskog dijela tokom nastavnog programa, mogla imati i praktičnu nastavu.

"Pored uređaja za mehatroniku, naše osnovne škole su prve škole u Kantonu, a i Bosni i Hercegovini koje će dobiti i najsavremenije CNC mašine za numeričko upravljanje, kako bi se učenici devetih razreda osposobili da teoriju pretoče u praksu", istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će ove godine četiri osnovne škole dobiti CNC mašine, a naredne godine planirano je da svih osam škola bude opremljeno ovom opremom.

Prve dvije CNC mašine bit će isporučene OŠ "Pofalići" i OŠ "Hrasno", a Nermina Planinčić direktorica OŠ "Hrasno" poručila je da Općina Novo Sarajevo ovim i sličnim projektima pravi iskorak u budućnost, te pomjera granice kada je u pitanju obrazovni sistem.

Za ove namjene Općina je izdvojila sredstva u iznosu od 20.000 KM, a obzirom da se radi o nabavci opreme iz prethodne godine, Budžetom Općine za 2020. godinu planirano je dodatnih 20.000 KM za nabavku CNC mašina za još dvije osnovne škole s područja općine Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti