Procassa predstavila domaćim privrednicima prvu bh. CNC mašinu

13.06.2019. 17:48 / Izvor: Akta.ba
Procassa predstavila domaćim privrednicima prvu bh. CNC mašinu
OTVORI GALERIJU

Kompanija Procassa d.o.o. Jelah predstavlja se na 15. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju sa novom mašinom za probijanje aluminijskih profila.

Kompanija Procassa d.o.o. Jelah predstavlja se na 15. Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju sa novom mašinom za probijanje aluminijskih profila.

Jasmin Sarić, stručni saradnik u kompaniji Procassa kazao je za portal Akta.ba da se radi o automatskoj CNC mašini koja je rađena za njihovog njemačkog kupca Rackers.

Radi se o drugoj napravljenoj mašini u BiH, čija je isporuka u Njemačku obustavljena na nekoliko dana kako bi bila izložena upravo na ovom sajmu.

"Ovo je prva u nizu mašina koja će biti isporučena, jer će za dva mjeseca biti završena nova, komplikovanija mašina. Ono što potenciramo u proizvodnji su domaći materijali, domaća pamet, domaći inženjering i softveri", rekao je Sarić

Upravo zbog toga su, kaže, zanimljivi domaćim privrednicima jer su njihove cijene puno prihvatljivije. 

"Nakon određenog posla koji ova mašina obavi, kupac može doći sa zahtjevom za potpuno prekomponovanje mašine prema njihovim potrebama. Tako se mašina koja se bavila jednom operacijom, uz minimalne zahvate, može napraviti u mašinu koja će nešto drugo raditi", ističe Sarić, dodajući da je ta multifunkicionalnost njihova najveća prednost.

Naglašava da mnogi ne mogu da vjeruju da se u BiH može napraviti ovako složena mašina. 

"U BiH već imamo osam isporučenih komplikovanih CNC mašina koje se uglavnom bave obradom metala, a mogu se baviti i obradom drveta, plastike, kamena itd.", dodaje on.

Dragutin Fischer, vlasnik kompanije Procassa, rekao je za naš portal da je mašina napravljena po zahtjevu kupca, pri čemu je kvalitet bio na prvom mjestu.

“Kupac je imao problem u proizvodnji i naši inženjeri su ga riješili. Dakle, ova je mašina nastala kao produkt rješenja njihovih problema", istakao je on.

Kao primjer uspjeha navodi uštedu vremena u serijskoj proizvodnji od 15 posto.

Ističe da da su veoma konkurentni, te da im je njemačko tržište otvoreno što pokazuje i veliki broj kupaca na ovom tržištu.

“Mi imamo vrline koje nam garantuju dobru budućnost", naglasio je Fischer, ističući zadovoljstvo što su kvalitetom zadovoljili vrlo zahtjevno tržište.

Podsjetimo, njemačko-bosanska kompanija “Procassa” d.o.o. Jelah-Tešanj osnovana je 2018. godine s ciljem da stvori potrebne uslove za potpunu proizvodnju složenih CNC mašina i mašinskih sistema svih vrsta i namjena, oslanjajući se isključivo na domaće projektovanje, inženjering i proizvodne kapacitete.

Djelatnost firme je proizvodnja složbenih, digitalno upravljivih strojeva neograničenih područja djelovanja I namjene, ( plazma i lasersko rezanje, glodanje, probijanje, tokarenje, krojenje u svim granama industrije.

Ono po čemu se ističu je proizvodnja specifičnih i jedinstvenih strojeva prema zahtjevima naručioca, kao i dorada postojećih strojeva vlastite ili druge proizvodnje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti