Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proces koji traje 20 godina: Pridruživanja Bosne i Hercegovine WTO u završnoj fazi

16.06.2021. 13:50 / Izvor: Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH da su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već duže vrijeme u završnoj fazi.

"Proces pridruživanja BiH WTO traje duže od 20 godina", kazao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Dženana Đonlagića (DF) o tome kada će konkretno Vijeće ministara BiH preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH toj organizaciji.

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i usluge.

Multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH podrazumijevaju proces usaglašavanja domaćeg trgovinskog zakonodavstva i prakse s pravilima i principima međunarodnog multilateralnog trgovinskog sistema.

"Drugi dio pregovora koji svaka zemlja vodi su takozvani bilateralni pregovori o pristupu tržišta upravo te zemlje i to često budu duži, mukotrpniji i teži razgovori. Do sada je održano 13 konferencija vezano za multilateralne pregovore o vanjskotrgovinskom režimu BiH i tu smo u situaciji da više nema problema i poteškoća", naveo je Tegeltija.

Bilateralni pregovori odvijaju se, kako je dodao, zavisno od toga koliko neka zemalja želi da otvori te pregovore, a s BiH je bilateralne pregovore o pristupanju WTO otvorila samo Ruska Federacija.

"Ruska Federacija je u jednom trenutku otvorila raspravu oko velikog broja tarifnih oznaka i sada se to svelo na jedan manji broj tarifnih oznaka koje nisu veliki problem za usaglašavanje", zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

vijeće ministara bih

wto

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti