Proces regulatornih reformi važan za privlačenje investicija

15.01.2018. 15:30 / Izvor: Fena
Proces regulatornih reformi važan za privlačenje investicija

Konferenciji je prisustvovalo oko 70 načelnika općina i njihovih pomoćnika iz cijele Federacija BiH.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u sаrаdnji sa implementatorima projekta LIFE, Britanskom аmbаsadоm i Međunarodnom finansijskom korporacijom - IFC, članicom Grupacije Svјеtskе bаnkе, organiziralo je u Konjicu konferenciju "Rеgulаtоrna rеfоrma i njena implementacija na lokalnom (općinskom) nivou".

Konferenciji je prisustvovalo oko 70 načelnika općina i njihovih pomoćnika iz cijele Federacija BiH, koji su imali priliku razmijeniti znanja, te u aktivnoj diskusiji, tražiti rješenja za praktična pitanja i izazove s kojima se njihove lokalne zajednice suočavaju u procesu provođenja regulatornih reformi u cilju ubrzavanja ekonomskog razvoja zemlje i privlačenja investicija.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je u izjavi za medije kako su razmijenjena iskustva stečena kroz implementaciju različitih projekata regulatornih reformi, koje je Grupacija Svjetske banke provodila u 24 lokalne zajednice na području FBiH tokom posljednjih desetak godina, te kako dosadašnja iskustva ukazuju na to da su većinu investicija u BiH poduzeli već prisutni investitori, a najveći dio poslovnog života, oko 80 posto, odvija se na lokalnom nivou.

"Kroz projekte koji su već realizirani u 24 lokalne zajednice i kroz sva pozitivna iskustva koja ona nose, danas smo to pokušali prenijeti i na ostale lokalne zajednice, a u budućnosti planiramo i nove lokalne projekte u pet lokalnih zajednica, kako bi prenijeli i implementirali metodologiju rada sa investitorima", kazao je ministar Zukić.

Po njegovim riječima, osnovni cilj tih aktivnosti je pružiti investicijsku podršku, odnosno olakšati poslovanja investitorima koji su već uložili novac.

"Istovremeno pokušamo učiniti napore da kroz određena poboljšanja u popravci regulatornog okvira procesa i svega onoga što prati investiranje, privučemo nove investitore za nova ulaganja, što bi obezbijedilo veći broj uposlenih i bolje ostale parametre ekonomskog rasta i razvoja, prije svega u Federaciji BiH", istaknuo je ministar Zukić.

 

 

Viši specijalist za razvoj privatnog sektora IFC-a Tarik Šahović kazao je da Grupacija Svjetske banke aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u BiH gotovo deset godina, te kako su ranijim projektima pomogli reforme u 14 općina i četiri kantona FBiH, a kroz projekt LIFE u protekle dvije godine pružili su tehničku pomoć općinama Centar Sarajevo, Ilijaš, Grude i Travnik te Bosanskopodrinjskom i Kantonu Sarajevo da efikasno provedu reformu i poboljšaju poslovno okruženje te unaprijede servis za privrednike i građane.

"Planom aktivnosti u 2018. godini namjeravamo direktno pomoći proces regulatornih reformi u još pet općina u FBiH. Razmjenom iskustava htjeli smo podijeliti dio naših stečenih znanja, prezentirati ostvarene rezultate, istaknuti neophodnost aktivnijeg učešća ostalih lokalnih zajednica u procesu regulatornih reformi, koristeći znanja općina i gradova koji su uspješno prošli kroz ovaj proces", kazao je Šahović.

Sporazumom Vlade Federacije BiH i Grupacije Svjetske banke, potpisanim prije dvije godine, resorno federalno ministarstvo uključilo se u realizaciju projekta LIFE te je određeno kao nosilac aktivnosti prijenosa metodologije i znanja stečenih u procesu implementacije regulatorne reforme da bi bilo osposobljeno u budućnosti samostalno provoditi aktivnosti u partnerstvu s lokalnim zajednicama u FBiH.

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, kroz Projekt privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE pruža podršku procesu provođenja regulatornih reformi u lokalnim zajednicama na području cijele BiH.

Ranijim projektima, Grupacija Svjetske banke dala je tehničku podršku reformi javne uprave u 26 lokalnih zajednica, a u posljednje dvije godine projektom LIFE, uz podršku Britanske ambasade, provedena je reforma u još 13 jedinica lokalne uprave.

Namjera je da se u 2018. godini u projektom LIFE obuhvati dodatnih osam općina i to pet na području Federacije BiH i tri na području Republike Srpske, tako da će krajem ove godine ukupan broj reformiranih općina i kantona iznositi 47 u cijeloj BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti