Proces restrukturiranja Agrokora u BiH se kreće u pozitivnom smjeru

23.01.2018. 13:55 / Izvor: Fena
Proces restrukturiranja Agrokora u BiH se kreće u pozitivnom smjeru

Više od godinu dana intenzivno vršimo monitoring aktivnosti vezanih za restrukturiranje grupacije Agrokor u FBiH.

Više od godinu dana intenzivno vršimo monitoring aktivnosti vezanih za restrukturiranje grupacije Agrokor u FBiH. Poučeni ranijim iskustvima, vrlo ozbiljno smo pristupili ovom procesu kako bi se osigurala maksimalna moguća zaštita najugroženijih, odnosno dobavljača i zaposlenih – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Premijer podsjeća da ovo nije prvi slučaj ove vrste, a nažalost, kako kaže, vjerovatno ni posljednji. Međutim prvi put se Vlada aktivno uključila i spriječila neželjeni scenarij, kakav se već dešavao primjerice u Tušu, Merkuru, SCT...

"Od samog početka, posebno smo insistirali, ne samo u Federaciji BiH, nego i na međudržavnom nivou da nam se prezentiraju planovi restrukturiranja, kao i mjere ublažavanja posljedica po dobavljače i zaposlene. Kao neko ko dolazi iz privrede, nisam pobornik miješanja države u tržište, ukoliko to nije apsolutno neophodno, odnosno ukoliko efekti intervencija neće biti veći od štete koju takve intervencije generalno mogu učiniti. Poznato vam je takođe da smo u kritičnom periodu uspostavili i pravni okvir za mogućnost intervencije u slučaju potrebe. Intenzivno pratimo razvoj događaja, a vezano za plan restrukturiranja koji je Agrokor pripremio za BiH. Četiri aktivnosti su bile ključne u tom planu: dokapitalizacija Konzuma, prijenos dijela poslovanja na Mercator, zadržavanje radnih mjesta, postizanje dogovora sa dobavljačima", kaže Novalić.

On ističe da je kapital Konzuma sa 24,9 miliona KM porastao na čak 92,5 miliona KM, i to dokapitalizacijom od strane Sarajevskog kiseljaka i Ledo d.o.o.  Time su, navodi, stvoreni preduslovi za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora sa dobavljačima. Takođe, već je vidljivo prisustvo Mercatora, na „starim“ poznatim lokacijama, od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva. Od septembra 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Po podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume sa grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za preko 40 miliona, odnosno sa 130 miliona na 87. 

"U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj. Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi saradnja sa dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu", naglašava federalni premijer.

Danas su predstavnici Vlade, kako kaže, nastavili dijalog sa interesnim stranama i informirali se o aktivnostima i izazovima koji slijede.

"Dogovor interesnih strana nema alternativu i dobavljači, sindikati i predstavnici grupacije Agrokor su nas informirali o rješenjima na terenu. Zadatak Vlade svakako nije da remeti tržišne principe miješanjem u procese restrukturiranja, ali je naša obaveza da zaštitimo interesne strane i osiguramo potpuno poštivanje zakona, posebno Zakona o radu i Zakona o finansijskom poslovanju", kaže Novalić.

Na pitanje zašto nije aktivirana Uredba, odnosno imenovan povjerenik, Novalić odgovara da je zakonski okvir uspostavljen u kritičnom periodu početka implementacije procesa restrukturiranja „kako bi nam dao mogućnost intervencije u slučaju potrebe“.

"Nisam zagovornik miješanja države u tržišne procese, sve dok tržišni mehanizmi funkcioniraju. Za sada je dogovor sa predstavnicima grupacije poštovan, i oni ispunjavaju svoje obaveze. Kada to ne bude slučaj, mi i dalje imamo mogućnosti da interveniramo", ističe Novalić.

Kada je u pitanju broj radnika koji su ostali bez posla premijer kaže da moramo imati na umu da trgovačka djelatnost ima sezonski pristup zapošljavanju, ali i da svaki proces restrukturiranja rezultira smanjenjem broja zaposlenih.

"Po informacijama kojima raspolažemo, broj zaposlenih je skoro identičan broju od početka restrukturiranja. Nakon ovog perioda stabilizacije poslovanja, očekujemo pozitivan trend, posebno u Mercatoru. Sindikat trgovine je odigrao značajnu ulogu na zaštiti prava radnika u ovom procesu", zaključuje u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti