ProCredit Bank se strateški fokusira na bankarske potrebe privrednika u Bosni i Hercegovini - Imenovan novi direktor

18.11.2009. 12:57 / Izvor: eKapija.ba
ProCredit Bank se strateški fokusira na bankarske potrebe privrednika u Bosni i Hercegovini - Imenovan novi direktor

Strategijom poslovanja koja se fokusira na privrednike, ProCredit Bank će ojačati svoju usmjerenost na zadovoljavanje potreba malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini u ovim teškim vremenima, saopćeno je iz ProCredit Bank.

Mala preduzeća trebaju pouzdanu, transparentnu matičnu banku koja fleksibilno može odgovoriti na potrebe finansiranja i u uslovima volatilnosti na tržištu. Upravo su mala i srednja preduzeća ta koja imaju najveći kapacitet da kreiraju radna mjesta u zemlji i podrže napredak ekonomije.

U isto vrijeme, većinski dioničar ProCredit Holding obznanio je svoju namjeru da poveća kapital banke za 5 miliona KM, čime pokazuje povjerenje koje ima u banku. Sa ovim povećanjem kapitala, banka će imati veoma zadovoljavajući nivo adekvatnosti kapitala od preko 20%, što će omogućiti stabilan rast banke u budućnosti.

"Cilj nam je biti matična banka po izboru preduzeća u Bosni i Hercegovini", kazao je Claus-Peter Zeitinger, predsjednik Nadzornog odbora ProCredit Bank. "Mala preduzeća s teškoćom zadovoljavaju svoje potrebe za kreditima u drugim bankama, gdje nedostaje nivo lične posvećenosti koje smo mi u mogućnosti pružiti".

Banka će konsolidovati svoju mrežu poslovnih jedinica kako bi se fokusirala na mjesta u kojima je koncentracija privrednika najveća. S tim u vezi planiramo otvoriti Biznis centre u gradovima koji su inkubatori biznisa, u kojima će privrednici na jednom mjestu imati pristup svim bankarskim uslugama neophodnim za njihovo poslovanje. Banka će nastaviti pružati transparentne štedne usluge stanoviništvu u cijelini, te će proširiti broj agencija sa uslugama za stanovništvo u urbanim područjima. Smanjićemo svoju prisutnost u ruralnim područjima gdje porodice imaju dobar pristup alternativnim izvorima finansiranjima, i gdje se zaista mnogi suočavaju sa prezaduženošću.

Nadzorni odbor ProCredit Bank objavio je da je Frieder Woehrmann imenovan za novog direktora ProCredit Bank. Woehrmann je bio direktor ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini u periodu od 1999. do 2002. godine. Tri godine je obavljao funkciju direktora ProCredit Bank u Albaniji, te više od tri godine je bio na čelu ProCredit Bank Kosovo, sada vodeće banke na tom tržištu.

"Radujem se izazovu uspostavljanja ProCredit Bank u Bosni i Hercegovini kao banke za privrednike koja će im pružiti adekvatan i njima posvećen tretman, te prilagođene bankarske usluge ", izjavio je Woehrmann, direktor ProCredit Bank.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti