Prodaja imovine Sarabona: Trinaest pokušaja, trinaest promašaja

08.01.2009. 11:02 / Izvor: Oslobođenje
Prodaja imovine Sarabona: Trinaest pokušaja, trinaest promašaja

Četrnaesta prodaja pokretne i nepokretne imovine sarajevske tvornice kandita i čokolade u stečaju Sarabon zakazana je za 12. januar, kazao je predsjednik Odbora povjerilaca Sarabona Hamdo Duraković.

S ciljem izmirenja potraživanja prema povjeriocima, radnicima, bankama, dobavljačima i ostalim koja iznose oko 19 miliona maraka, u 2008. godini bilo je 13 pokušaja prodaje imovine ove firme.

Na prvi poziv za prodaju imovine prijavile su se tri firme, najbolja ponuda iznosila je 17,1 milion maraka, što je niže od zaštitne cijene koju je postavio Odbor povjerilaca od 18,5 miliona KM, tako da ta ponuda nije prihvaćena, zatim je na drugoj prodaji zaštitna cijena spuštena na 17 miliona, ali je isti ponuđač ponudio 12 miliona maraka.

"Od tada niko se nije javio za kupovinu nepokretne imovine Sarabona. U međuvremenu, počeli smo odvojeno prodavati pokretnu i nepokretnu imovinu, čak smo cijenu pokretne imovine snizili na 900.000 maraka i za nju ima interesovanja, dok za nepokretnu imovinu nema zainteresovanih kupaca", rekao je Duraković.

Prema njegovim riječima, cijena pokretne imovine iznosi 14 miliona maraka i ova cijena je daleko ispod tržišne cijene.

"Ozbiljno razmišljamo da izvršimo parcelaciju zemljišta, možda tako lakše prodamo", dodao je on.

Duraković je istakao kako se može čuti da je ovdje riječ o opstrukcijama određenih subjekata, te je kazao da ne zna koliko su osnovane te priče, ali je sigurno da nešto nije uredu.

Pored nemogućnosti prodaje imovine i namirenja potraživanja radnika ove tvornice, problem predstavlja i to što je Hypo-Alpe-Adria Bank pokrenula sudski postupak izmirenja potraživanja od 3,5 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti