Prodaja Rudnika krečnjaka u Lukavcu: Tender za Vijenac u narednih 15 dana

17.04.2009. 15:20 / Izvor: Dnevni Avaz
Prodaja Rudnika krečnjaka u Lukavcu: Tender za Vijenac u narednih 15 dana

Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) Tuzla trebala bi u narednih 15 dana raspisati međunarodni tender za privatizaciju Rudnika krečnjaka Vijenac u Lukavcu, koji je 100 % u državnom vlasništvu. Ovo je u izjavi za "Dnevni avaz" kazao direktor KAP-a Tuzla Zijad Hasanhodžić.

"Riješeni su pravni problemi u vezi sa zemljišnim knjigama. Ostaje još samo da se odradi tehnički dio tako da se tender očekuje za, otprilike, 15 dana", kazao je on.

Vlada Tuzlanskog kantona odredila je da najniža cijena koju će potencijalni kupac morati platiti iznosi 30 miliona KM. Jedan od potencijalnih kupaca, tursko-bosanska firma Sisecam soda Lukavac ovu cijenu smatra previsokom, što je potencirao i generalni direktor ove kompanije Sami Kučukusta.

Osim Sisecam sode, interes za kupovinu Vijenca ranije je iskazala Fabrika cementa Lukavac, koju je privatizirala austrijska grupa Alas Internacional, te još nekoliko kompanija.

Rudnik Vijenac, prema relevantnim procjenama, sa pedesetak miliona kubika krečnjaka, može osigurati potrebe fabrika koje ga koriste za narednih 100 godina.

"Knjigovodstvena vrijednost Vijenca iznosi skoro 20 miliona KM, ali s obzirom na interese tržišta i potencijal tog Rudnika, odlučili smo se za cijenu od 30 miliona KM. Možda se ta cijena, zbog svjetske krize, sada čini previsokom, ali Rudnik, vjerovatno, vrijedi i više", kaže premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.

Osim najmanje 30 miliona KM, potencijalni kupac Rudnika krečnjaka Vijenac morat će zadržati i svih 225 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti