Prodaja "Telekom Srbija" Nemcima uzdrmala bi telekomunikaciono tržište BiH

05.03.2010. 12:08 / Izvor: eKapija.ba
Prodaja 'Telekom Srbija' Nemcima uzdrmala bi telekomunikaciono tržište BiH

Sve izvesnija privatizacija "Telekoma Srbija" od strane nemačkog "Deutsche Telekoma" mogla bi uzdrmati, pa čak i prouzrokovati strukturalne promene na telekomunikacionom tržištu BiH, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Prema pisanju lista, analitičari ističu da bi "Deutsche Telekom", koji je odranije posredni manjinski akcionar "HT Mostar", kupovinom državnog srpskog telekom operatora postao i većinski vlasnik banjalučkog "Telekoma Srpske" i time stekao zakonski neodrživu dominantnu tržišnu poziciju.

- U toj situaciji očekivao bi reakciju Konkurencijskog saveta BiH sa zahtevom prema "Deutsche Telekomu" da izađe iz akcionarske strukture jednog od dva telekom operatora u BiH. Tada bi logična odluka Nemaca bila da izađu iz "HT Mostar", odnosno da ostanu u "Telekomu Srpske - smatra direktor banjalučkog društva "Advantis broker" Branko Kecman.

Direktor "HT Mostar" Stipe Prlić takođe smatra da bi u slučaju posrednog ulaska "Deutsche Telekoma" u akcionarsku strukturu "Telekoma Srpske" bilo posla za Konkurencijski savet BiH, navodeći da je teško očekivati da Konkurencijski savet dozvoli da jedna kompanija, u ovom slučaju "Deutsche Telekom", praktično poseduje dve telekom licence u BiH.

On nije želeo da komentariše uticaj takve situacije na buduću privatizaciju mostarskog telekom operatora u kojoj "Deutsche Telekom" ima pravo preče kupovine, navodeći da će o tome odlučivati isključivo Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik kompanije.

Ekonomisti ocenjuju da bi preuzimanje "Telekoma Srpske" od strane "Deutsche Telekoma" uticalo i na slabljenje pozicije sarajevskog "BH Telecoma", koji je još u državnom vlasništvu.

Ranije je objavljeno da je državni vrh Srbije dogovorio prodaju 30% plus jedne akcije "Telekoma Srbija" nemačkom "Deutsche Telekomu" za najmanje 1 mlrd EUR.

Time bi "Deutsche Telekom" imao vlasnički udeo i u "Telekomu Srpske", koji je ranije kupio "Telekom Srbije".

Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića juče je demantovano pisanje beogradskog nedeljnika NIN da je prodaja kompanije "Telekom Srbija" Nemcima već ugovorena, dok u "Telekomu Srbija" tvrde da još nemaju informacije o prodaji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti