Prodaja udjela GIKIL-a čeka povrat duga: Indijski partner preuzeo obavezu izmirenja duga koji iznosi oko 3 mil. KM

04.05.2009. 13:08 / Izvor: Nezavisne novine
Prodaja udjela GIKIL-a čeka povrat duga: Indijski partner preuzeo obavezu izmirenja duga koji iznosi oko 3 mil. KM

Prodaja dijela vlasništva, koji Koksno-hemijski kombinat (KHK) "Lukavac" ima u firmi GIKIL, nije moguća bez izmirenja duga prema preduzeća "Inko metal", a neizvjesno je kada će se ovo desiti.

Ovo je rekao Vehid Mešić, direktor KHK, firme koja je s indijskim GSHL-om osnovala GIKIL. Prodajom 15 % udjela KHK u GIKIL-u planirano je izmirenje dugova za staž, plate i otpremnine za oko 200 radnika koksare.

"Indijski partner preuzeo je obavezu izmirenja tog duga koji iznosi oko tri miliona KM. Do sada je izmiren samo dio. Očekujemo iza praznika dolazak glavnog gazde kako bismo razgovarali o razrješenju svih problema. Dok dug ne bude plaćen, ne možemo prodati udjel jer je sud na njega stavio založno pravo", istakao je Mašić.

S indijskim partnerom, kako je dodao, neophodno je razgovarati i o izmirenju obaveza koje je preuzeo osnivanjem zajedničkog preduzeća, odnosno o ulaganju još oko 46 miliona KM u GIKIL.

Mešić je napomenuo da je GSHL čvrsto obećao da će kupiti 15 % udjela KHK u zajedničkoj firmi.

Vlada Tuzlanskog Kantona odlučila je, nakon odgovora sa Sindikatom KHK, da će staž oko 200 radnika biti uvezan s 1. oktobrom, kada će dobiti i otpremnine. Planirano je da otpremnine i plate budu obezbijeđene prodajom udjela, dok bi novac za staž obezbijedila Vlada, a ta sredstva bi joj bila vraćena od prodaje. Radnici bi s 1. oktobrom raskinuli ugovor o radu i otišli na biro.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti