Prodaje se slovenačka Alpina

25.08.2021. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Prodaje se slovenačka Alpina

DUTB započelo postupak prodaje stopostotnog vlasničkog udjela.

Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) započelo je postupak prodaje stopostotnog vlasničkog udjela i svih svojih potraživanja u iznosu od 28 miliona eura u tvrtki Alpina Žiri.

DUTB smatra da je sa stajališta poslovanja i tržišnih uvjeta pravo vrijeme za prodaju Alpine, jer je on, kao jedini vlasnik Alpine još od 2015. godine, učinio sve što je u njegovoj moći kako bi se sanirala i stabilizirala tvrtka.

"Vjerujemo da će se razvoj Alpine moći nastaviti s privatnim strateškim vlasnikom. Odgovarajući novi vlasnik moći će omogućiti tvrtki i grupi pristup novim tržištima i kanalima prodaje te bolju pregovaračku poziciju s dobavljačima i većim kupcima. Istodobno bi mogao optimizirati programe, proizvodne lokacije i kapacitete, neovisno od lokalnog okruženja. Strateški investitor bi imao veću mogućnost za optimizaciju, razvoj i modernizaciju svih unutarnjih procesa kako za pojedinačno proizvodno mjesto, tako i na nivou grupe", rečeno je za RTV Slovenije.

Prema neslužbenim informacijama Dela, do sada su interes za kupnju izrazili strateški kupci iz inozemstva, koji se bave proizvodnjom sportske obuće, te domaći investitori koji nisu iz branše.

"U posljednjih godinu dana DUTB je primijetio povećani interes ulagača u branšu, dok je interes finansijskih ulagača stalno prisutan. Zbog osjetljivosti i složenosti imovine za prodaju (važna i velika tvrtka), predviđen je dvostepeni psotupšak prodaje, čija iuzvedba će trajati više mjeseci", naveli su iz DUTB -a.

DUTB je postao jedini vlasnik Alpine 2015. godine nakon pretvorbe potraživanja u kapital, izvlaštenja Alpine Holdinga i pravomoćnosti prisilne nagodbe.

Godine 2006. država je prodala dionice Alpine Infond Holdingu 2, koji je kasnije preimenovan u Alpina Holding.

Alpina je prisutna i na tržištu Bosne i Hercegovine,  gdje ima većinsko vlasništvo u proizvodnom kompanijama Alpina-Bromy d.o.o. Tešanj i Alpina FOGS d.d. Sarajevo, a većinski vlasnik je i lanca prodavnica Alpina BH d.o.o. Sarajevo.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti