Prodano oko milijun kutija antidepresiva u BiH

28.03.2017. 09:56 / Izvor: Oslobođenje
Prodano oko milijun kutija antidepresiva u BiH

Kontinuirani stres, ekonomija i socijalna nesigurnost te opće nezadovoljstvo životnim okol nostima uzrok su porasta broja oboljelih od depresije u BiH.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), depresija bi do 2020. godine mogla postati druga na listi vodećih bolesti, a antidepesivi su već sada među traženima lijekovima u Bosni i Hercegovini. U našoj je zemlji samo protekle godine prodano više od mililijun pakiranja, piše "Oslobođenje".

Kontinuirani stres, ekonomija i socijalna nesigurnost te opće nezadovoljstvo životnim okol nostima uzrok su porasta broja oboljelih od depresije u Bosni i Hercegovini.

Više od četiri posto svjetskog stanovništva živi s depresijom, a ukupan broj osoba koje boluju od tog vrlo čestog poremećaja u posljednjih je deset godina porastao za osamnaest posto. To u brojevima iznosi oko 322 milijuna osoba, priopćili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije navode kako globalni ekonomski gubici premašuju milijardu američkih dolara godišnje zbog izgubljene radne produktivnosti i odsutnosti radnika s posla prouzročenog neliječenjem tog poremećaja.

Upozoravaju kako ti troškovi značajno nadilaze izravne troškove liječenja bolesti-troškove hospitalizacije i liječenja.

Poremećaji mentalnoga zdravlja, zbog porasta udjela u ukupnom obolijevanju i najčešće kroničnog tijeka, kao i početka već u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi,predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema za sve zemlje svijeta, pa takoi Bosnu i Hercegovinu, navode iz  Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini je teško doći do preciznih podataka o broju osoba koje pate od depresije jer se, prema tvrdnjama stručnjaka, ne vrši prijava depresije kao poremećaja, međutim, podaci o prodaji lijekova pokazali su kako je upotreba antidepresiva među bosanskohercegovačkim stanovništvom u značajnom porastu, ali je i dalje ispod europskog prosjeka.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti