Prodat dio pokretne imovine Sarabona nakon 13 - puta

17.12.2008. 09:21 / Izvor: Nezavisne novine
Prodat dio pokretne imovine Sarabona nakon 13 - puta

Dio pokretne imovine Tvornice čokolade i kandita "Sarabon" iz Sarajeva prodan je 16.12.2008. godine firmama "Vispak" iz Visokog, "Gomeks" iz Banjaluke, "Behar" iz Žepča, te jednom fizičkom licu iz Žepča.

Ovo je potvrdio Hamdo Duraković, predsjednik Odbora povjerilaca "Sarabona", koji je u stečaju dvije godine i čiju kompletnu imovinu pokušavaju prodati već 13 puta. Dodao je da je vrijednost prodane imovine oko 200.000 KM, što je svega trećina početne cijene cjelokupne pokretne imovine.

"Niko nije izrazio interes za pokretnu imovinu kao cjelinu. Ono što su zainteresirani predložili bile su početne cijene. Kupci nisu imali protukandidata, tako da nije bilo natjecanja", kazao je Duraković.

Istakao je da je neizvjesno kada će i hoće li uopšte biti novih pokušaja prodaje pokretne i nepokretne imovine "Sarabona". Najavio je da će Odbor povjerilaca na idućoj sjednici odrediti pravac djelovanja, kada je riječ o daljoj prodaji imovine, s obzirom na ozbiljnu situaciju nastalu nakon što je Hypo Alpe Adria banka dobila rješenje da može prodati imovinu firme u postupku odvojenom od stečajnog na osnovu hipoteke koju imaju nad nepokretnom imovinom.

"Mogući dalji razvoj događaja išao bi na štetu svih povjerilaca, a posebno bi bili pogođeni radnici. Na sjednici Odbora povjerilaca izdefinisaćemo stanje, vidjeti postoji li mogućnost poništenja ugovora sa bankom kojim je firmi odobren kredit, a na imovinu stavljena hipoteka", naglasio je Duraković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti