Prodata farma krava u Podromaniji

07.07.2014. 08:56 / Izvor: eKapija.ba
Prodata farma krava u Podromaniji

​Na licitaciji, održanoj u zgradi opštine Sokolac, banjalučka firma TC „Zona“ kupila je Privredni kompleks Farma krava u Podromaniji. „Zona“ će prodavcu – Opštini Sokolac uplatiti u roku od 15 dana 232. 316 hiljada KM.

Na licitaciji, održanoj u zgradi opštine Sokolac, banjalučka firma TC „Zona“ kupila je Privredni kompleks Farma krava u Podromaniji. „Zona“ će prodavcu – Opštini Sokolac uplatiti u roku od 15 dana 232. 316 hiljada KM. Na licitaciji se pojavio još jedan kupac, koji je odustao od kupovine.

Prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, veoma je važno što je firma koja će obnoviti djelatnost bivše Farme krava, kupila Privredni kompleks u Podromaniji.

"U toku prošle godine imali smo jednu neuspješnu licitaciju, nije bilo zainteresovanih kupaca. Odluku o prodaji defastiranih objekata i pripadajućeg zemljišta odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su bez ijednog glasa protiv. Na opštinu smo do sada uknjižili oko 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup. Pozdravili smo pismo namjere banjalučke firme TC 'Zona' , koja je od danas vlasnik Privrednog kompleksa Farma krava u Podromaniji. Uskoro ćemo informisati ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS gospodina Steva Mirjanića, dekana poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu dr Vesnu Milić, rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegove saradnike, sa ovim aktivnostima i planovima novog vlasnika", kaže Bjelica.

Bjelica je govorio i o planovima opštine da novom vlasniku obezbijedi i zemljište neophodno za poslovanje buduće farme, istakavši da je oko 600 hektara zemljišta u Glasinačkom polju dato prije sedam godina pod koncesiju AD „Klaonica i prerada mesa“ Sokolac.

"Mi smo se u više navrata obraćali Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sa zahtjevom da se preispita Ugovor o koncesiji, potpisan od strane Ministarstva i AD 'Klaonica i prerada mesa'. Dobili smo odgovor da je taj zahtjev proslijeđen Komisiji za koncesije i da je ta komisija došla do zaključka da se ne izvršavaju obaveze preuzete pomenutim ugovorom. Odbornici Skupštine opštine su u dva navrata podržali inicijativu da se mora preispitati Ugovor o kocesiji a u Ministarstvu su mišljenja da se zemljište koje je trenutno pod koncesijom mora staviti u funkciju. AD 'Klaonica i prerada mesa' već sedam godina ne izmiruje svoje obaveze. Očekujemo odgovor od Komisije za koncesije vezano za naš zahtjev", istakao je Bjelica i obećao novom vlasniku Privrednog kompleksa Farma krava pomoć opštine u budućim aktivnostima.

Vlasnik i direktor preduzeća TC „Zona“ Ljeposava Vračar istakla je da ova firma ima ozbiljne planove u Privrednom kompleksu Farma krava u Podromaniji.

"TC 'Zona' je vlasnik preko 80 odsto Farme na Han Kramu, kod Han Pijeska. Tu nismo naišli na dobrodošlicu ni stanovnika ni lokalne vlasti u ranijem sazivu. Nismo riješili probleme sa zemljištem i zbog toga ni realizovali ono što smo zamislili. Trenutno u Farmi je 180 grla goveda i ovaca, što je znatno ispod onog što smo bili planirali da uradimo. Sasvim je drugačija situacija na području opštine Sokolac, gdje smo od prvog dana dobili punu podršku opštinskih struktura vlasti. Pojavili smo se na današnjoj licitaciji kao ozbiljan kupac , s ciljem da renoviramo objekte i pokrenemo proizvodnju. Nadam se da ćemo to i uraditi, ali nam je za ozbiljniji posao potrebno oko hiljadu hektara zemljišta, koje bi dobili pod zakup ili pod koncesiju, jer bez toga ne možemo računati na potrebna kreditna sredstva. Bavićemo se proizvodnjom mlijeka, a u našim planovima je i tov goveda, ukoliko bi na ovim prostorima mogli obezbijediti dovoljne količine stočne hrane", rekla je Vračareva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti