Prodato leskovačko "Zdravlje"

12.01.2021. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Prodato leskovačko 'Zdravlje'

Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries potpisala je ugovor o prodaji srpske jedinice Zdravlje britanskoj Frontier Pharma i investicionoj grupi Baystone.

Izraelska kompanija Teva Pharmaceutical Industries potpisala je ugovor o prodaji srpske jedinice Zdravlje britanskoj Frontier Pharma i investicionoj grupi Baystone, saopćilo je Zdravlje.

Frontier Pharma i Baystone dogovorili su se da će zadržati trenutne zaposlenike u Zdravlju najmanje dvije godine, navodi se u saopćenju srpske kompanije u ponedjeljak.

Nisu otkriveni finansijski detalji transakcije.

Odluka o prodaji Zdravlja u skladu je sa Tevinom globalnom strategijom za optimizaciju ukupne konkurentnosti usklađivanjem proizvodnih kapaciteta sa potrebama pacijenata, rekao je Zdravlje.

Zdravlje upravlja fabrikom u Leskovcu na jugu Srbije, gdje proizvodi lijekove za liječenje bolesti srca i pluća.

Frontier Pharma je 2017. godine pregovarao je o kupovini 25% udjela u srpskom proizvođaču lijekova u većinskom državnom vlasništvu Galenika, u konzorciju sa ruskim LLC preduzećem NPA Petrovax Pharm. Kompanija je prodana Aeliusu, pridruženoj brazilskoj farmaceutskoj grupi EMS, za 16 miliona eura u novembru 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti