Prof. Badnjević: Milioni kroz donacije stigli u BiH, podijelite maske građanima

17.10.2020. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Prof. Badnjević: Milioni kroz donacije stigli u BiH, podijelite maske građanima

Iako su stizale donacije iz svih krajeva svijeta, građani su ih kupovali.

Zaštitne maske su mjesecima najtraženiji proizvod u BiH. Iako su stizale donacije iz svih krajeva svijeta, građani su ih kupovali.

Na podjelu maski građanima objavom na svojoj zvaničnoj Facebook stranici nadležne je pozvao i prof. dr. Almir Badnjević, svjetski priznati stručnjak iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa. i direktor verifikacionog laboratorija Verlab i 

On je uputio i apel Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

"Pošto su uvedene opet nove mjere i obavezno korištenje maski u zatvorenom i otvorenom, a građani imaju sve manje i manje novca, molim nadležne vladine institucije da podijele par miliona maski koje smo dobili kroz donacije, a koje sakupljaju prašinu po skladištima. Također, prije toga, molim Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da izvrši inspekcijski nadzor na mjestima gdje se skladište ove maske, kako bi utvrdili da su iste idalje dovoljno kvalitetne da se smiju koristiti. Hvala!", poručio je on.

 

 

Pošto su uvedene opet nove mjere i obavezno korištenje maski u zatvorenom i otvorenom, a građani imaju sve manje i manje...

Posted by Prof. dr. Almir Badnjevic on Friday, October 16, 2020

 

Podsjetimo, zaštitna oprema u jeku epidemije stizala je sa svih strana svijeta. Pošiljke su dolazile iz Austrije, Azerbejdžana, Srbije, Turske, Malezije i drugih država. Nadležne institucije u BiH nemaju ukupne zvanične podatke o količinama, vrijednosti donacija kao i njihovoj raspodjeli. Iz Ministarstva sigurnosti nedavno su naveli da je putem ovog ministarstva primljeno oko 3 miliona maski iz 9 zemalja svijeta. 

Samo iz Evropske unije je stiglo 3.400.000 zaštitne medicinske opreme ( odijela, rukavice, maske, viziri, kape i zaštita za obuću )

Na ovom linku pogledajte hronologiju inostrane pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti