Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Profesor Lindov o autoputu Vc: Nije važno raditi, već završiti

12.05.2021. 08:00 / Izvor: N1

Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, kazao je kako je zastoj u izgradnji autocesta i brzih cesta u BiH neshvatljiv jer novca ne nedostaje. Istakao je kako zadnjih 5-6 godina nema velikih pomaka te da nismo shvatili šta znači infrastruktura za BiH. Do sada izgrađene dionice su, kaže, nespojive.

"Imamo osigurane pare iz akciza u okviru kojih smo dva puta namet dali građanima. Te pare stoje neraspoređene i ako su davno napravljeni nameti za ubrzaniju infrastrukturu, prije svega brzih cesta. S druge strane, imamo kreditna zaduženja koja možemo povući za izgradnju infrastukture, daje nam Evropa. Razlog je zato što odavno nismo shvatili šta znači infrastruktura za BiH. Neki koji su došli u zadnje vrijeme nisu shvatili da se takvim ubrznim radom zemlja može izvući iz krize. Ako imamo dobre puteve, to će povući i privredu. Nadamo se da će do kraja godine biti smanjena ograničenja kretanja. To će biti najvjerovatnije bum transporta i na to se treba pripremiti. Mi nemamo pripremu. Nećemo do kraja ove godine imati ništa pušteno", rekao je Lindov za N1.

Kazao je kako je do sada izgrađeno 100 km autoputa Vc o kojem se govori više od 20 godina. I to, naglašava, u jednom entitetu.

"Nemamo dinamički plan izgradnje autocesta na nivou BiH niti entiteta. Imamo nespojive dionice. Na jugu smo nešto malo izgradili, nismo se spojili. Nemamo cjeline. Jedanaest kilometara Zeničke zaobilaznice stoji jer se od početka znalo da neće biti adekvanto urađene stvari. Taj prostor gdje je smještena dionica je problematičan", rekao je.

Naglasio je kako ne treba govoriti šta smo radili, već šta smo uradili.

"Jedno je raditi, a drugo je završiti poslove.Zadnjih 5-6 godina svašta nešto radimo, a ne završavamo. Nije važno igrati, važno je pobijediti. Odnosno, nije važno da smo nešto radili, već smo trebali završiti. Trebali smo još jučer imati plan kada ćemo šta završiti. Deset godina nismo oskudijevali sa sredstvaima. Nemamo problem novaca, šta imamo? Problem pameti?", rekao je Lindov.

Kazao je i to kako Autceste ne trebaju biti profitabilno preduzeće već da novac trebaju ulagati u gradnju, održavanje, nadzor itd.

"Oni se hvale time, a mi nemamo  kilometre brzih cesta ni autoputa", zaključio je Lindov.

PODIJELI:

TAGOVI:

Osman Lindov

autoput Vc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti