Profesor odgovara ministarstvu: Ko je zaista nanio štetu aplikantima i javnosti

10.09.2019. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Profesor odgovara ministarstvu: Ko je zaista nanio štetu aplikantima i javnosti

U poslanom odgovoru Badnjević je boldirano i slikovito priložio dokaze kako bi u interesu javnosti i zaštite akademskog i naučnog digniteta dobitnika sredstava, uspio pokazati koliko su odgovori bili netačni, neprecizni i paušalni.

Vanredni profesor Almir Badnjević uputio je danas odgovor na reagovanje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na njegove tvrdnje, kako bi detaljno pojasnio svoje prethodne postupke.

U poslanom odgovoru Badnjević je boldirano i slikovito priložio dokaze kako bi u interesu javnosti i zaštite akademskog i naučnog digniteta dobitnika sredstava, uspio pokazati koliko su odgovori bili netačni, neprecizni i paušalni.

"Dana 13.08.2019. godine na adresu Ministarstva sam uputio argumentovane, dokazive i objektivne pisane prigovore na preliminarne rang liste. Tada sam iskreno vjerovao da su se greške na koje sam Vam ukazao dogodile slučajno, te da će komisija iste da otkloni u konačnoj rang listi. Međutim, sama činjenica da je konačna rang lista objavljena tek 03.09.2019. godine (13 dana nakon isteka roka definisanog članom III), te da ni dan danas nisam dobio pisani odgovor na upućeni prigovor, dana 05.09.2019. godine sam putem svoga Facebook profila upoznao javnost samo sa jednim od upućenih prigovora prema Vama", navodi Badnjević u svom odgovoru.

Ističe da je odabrao najblaži prigovor, jer, kako kaže, nije želio da ulazi u subjektivna tumačenja članova komisije, nego u ova koja su vrlo lako dokaziva. 

"Pored toga, u članu III, navedeno je da odluku po prigovoru donosi ministrica, čiji i potpis treba da je na konačnoj rang listi. Na vašoj konačnoj rang listi, to baš i nije sigurno, jer su ime i prezime ministrice, kao i njen potpis prekriveni", navodi on.

Upravo zbog toga Badnjević postavlja pitanje “ukoliko neko dostavi argumentovane, dokazive i objektivne prigovore, bez navođenja imena i prezimena aplikanata (nego prikazano u obliku brojeva) i to sve u skladu sa pravilima, a s druge strane ukoliko Ministarstvo prekrši definisane rokove, svoja definisana pravila, ne odgovori na pisane prigovore i prekrije ime i prezime potpisnika (ministra) konačne rang liste, ko li je onda nanio štetu aplikantima i ostatku javnosti koja ima pravo biti informisana o rezultatima Javnog poziva na argumentovan i objektivan način!?” 

Budući da ga je Ministarstvo obrazovanje, nauke i mladih KS pozvalo da uputi javno izvinjenje domaćoj javnosti i kandidatima, u te svrhe je napisao dokument na 10. stranica. 

"Izvinjavam se domaćoj javnosti što su morali kroz ovaj dokument i pojedinačne dokaze da se uvjere u sve greške komisije koje su direktno uticale da se javna sredstva usmjere na pogrešne adrese. Isto tako se izvinjavam što je Ministarstvo neosnovano branilo komisiju, te moje navode proglasili proizvoljnim i neutemeljenim, samim time i štetnim. Isto tako izvinjavam se što ste odlučili da finansirate samo jednu konferenciju od 35. apliciranih i to baš onu od predsjednika komisije. Izvinjavam se što su pojedini fakulteti kroz svoje članove u komisiji dodijelili sami sebi 1/6 sredstava kompletnog budžeta (gotovo pola miliona KM). Izvinjavam se što veliki broj projekata finansiranih po Programu 1. nema nikakve veze sa Strategijom KS, iako je to bio uslov. Izvinjavam se javnosti što ste uskratili mogućnost da nam određenu oblast razvijaju dobitnici Nobelove nagrade. Izvinjavam se što neka od akademskih institucija sa područja KS neće imati mogućnost da bude pionir u uspostavi centara za ocjenu usklađenosti u BiH", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, nedavno je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS objavilo spisak dobitnika sredstava po Javnom pozivu za sufinansiranje programa nauke iz Budžeta KS za 2019. godinu. 

Za njih su osigurana sredstva u iznosu od 2,8 miliona KM, a utvrđen je i iznos za svakog od dobitnika i to u sedam programa sufinansiranja.

Međutim, zbog neregularnosti samog poziva i objavljene preleminarne rang liste dobitnika reagovao je vanredni profesor Almir Badnjević, tvrdeći da je preko 30 posto sredstava  dodijeljeno ili nekome ko uopće nema rad ili uopće ne ispunjava uslove.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS na svojoj web stranici naveli su kako su tvrdnje profesora Almira Badnjevića proizvoljne i neutemeljene i samim tim i štetne.

Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS u ostavci, istakla je da su članovi u navedenoj komisiji naučni radnici i da je nauka njihova oblast djelovanja. Kako je kazala, uvjet za članstvo u ovoj komisiji, bio je da ti članovi nisu aplicirali na javni poziv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti