Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proglasiti moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana

18.02.2021. 08:45 / Izvor: SRNA

Prijedlogom deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj traži se da Narodna skupština zahtijeva od Vlade RS-a da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak, koji je predlagač deklaracije, istakao je da je neophodno obustaviti dalje radove i projekte na rijekama, sve dok ne bude izvršena kompletna revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala za period 2005-2020. godina.

"Deklaracijom je predviđeno da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od Vlade da odmah ukine svaku vrstu javnih podsticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, te da uz podršku EU podstiče ulaganja u istinski obnovljive i održive izvore energije planiranjem zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave sa obavezujućim zaključcima", rekao je Crnadak u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući Deklaraciju.

On je naveo da je u deklaraciji predloženo 10 zaključaka, među kojima da Narodna skupština zahtijeva od Vlade da proširi postojeća i uspostavi nova zaštićena područja, uključujući i područja vodnih tijela namijenjenih za zaštitu prirodnih vrsta i osjetljivih staništa, te da poveća mrežu zaštićenih područja i ekoloških koridora i time približi Republiku Srpsku evropskoj mreži "NATURA 2000" i Emerald mreži.

"Predloženo je i da Narodna skupština zahtijeva od Vlade Republike Srpske da usvoji, primjeni i obezbijedi mehanizme izvršenja propisa o ekološki prihvatljivom protoku rijeka, sa metodologijom određivanja ovog protoka baziranoj na naučnoj osnovi, da ustanovi sistem automatskog praćenja stanja vodotoka i da obezbijedi da podaci praćenja budu dostupni u realnom vremenu kao preduslov adekvatnijem inspekcijskom i građanskom nadzoru", rekao je Crnadak.

Predsjednik Ekološke partije Nikola Lazarević smatra da je ova tema od izuzetnog značaja za građane Republike Srpske i da je izgradnja mini-hidreoelektrana nanijela nemjerljivu štetu prirodi i životnoj sredini.

"Veoma je loše stanje u oblasti očuvanja životne sredine u Republici Srpskoj. Ekološka infrasturktura u lokalnim zajednicama nije riješena i zato je potrebno uhvatiti se u koštac sa svim problemima sa kojima se suočavamo", rekao je Lazarević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti