Prointer ITSS pomaže mikrobiznise u Republici Srpskoj sa do 5.000 KM

14.05.2020. 19:40 / Izvor: Akta.ba
Prointer ITSS pomaže mikrobiznise u Republici Srpskoj sa do 5.000 KM

Na javni poziv se već prijavilo dvadesetak privrednika.

Kompanija "Prointer ITSS" saopštila je da se za samo tri dana dvadesetak privrednika prijavilo na njihov projekat podrške mikro privrednim društvima i preduzetnicima u Republici Srpskoj čije je poslovanje otežano u uslovima epidemije virusa korona.

Menadžer za razvoj poslovanja u "Prointeru" Gordana Kovačević rekla je da ova kompanija od prvog dana posluje kao društveno odgovorna i pomaže gdje god može.

"U krizi svjetskih razmjera o tome nismo ni imali dilemu, osim šta da uradimo da naša pomoć bude što svrsishodnija. U tom smislu, kao privrednici odlučili smo da pokrenemo i akciju pomoći mikrobiznisima u Republici Srpskoj i na taj način im pokažemo da nisu sami i da mogu računati na nas. Ako svi zajedno, i javni i privatni sektor, doprinesemo da se sačuvaju zdravi mali biznisi i radna mjesta, onda će se sigurno i o krizi uskoro pričati samo u prošlom vremenu", istakla je Kovačević.

"Prointer" na tom planu kao nepovratnu novčanu podršku daje 100.000 KM, a jednom korisniku može biti dodijeljeno do 5.000 KM.

"Takođe, predviđena je i stručna pomoć za pet mikropreduzeća za izradu IT rješenja čija vrijednost po subjektu iznosi 2.000 KM", navodi se u saopštenju "Prointera".

U ovoj kompaniji kažu da će sve biti realizovano uz tehničku podršku Područne privredne komore Banjaluka, iz koje poručuju da postoji oko 10.000 privrednih subjekata kvalifikovanih za ovaj poziv.

"Na javni poziv do 25. maja mogu se prijaviti preduzeća registrovana na teritoriji Republike Srpske prije 30. novembra prošle godine koja zapošljavaju najmanje dva, a najviše devet radnika. Uslov je i da nemaju dugovanja prema Poreskoj upravi, da su u prethodne tri godine ostvarili godišnji prihod manji od 500.000 KM i da za vrijeme krize nije bilo otpuštanja radnika", kažu u Područnoj privrednoj komori.

Sve prijave će razmatrati petočlana komisija koju će činiti predstavnici Područne privredne komore Banjaluka, "Prointera" i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske, poštujući kriterijume i dodjeljujući bodove na osnovu toga kome je i koliko dugo rad bio zabranjen ili ograničen, kao i stope pada prihoda u periodu krize.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da prve najave govore da će odziv na projekat biti više nego dobar.

"Treba da izaberemo 20 preduzetnika i čeka nas veliki posao. Pozdravljamo akciju "Prointera" da podrži male preduzetnike, jer će im to biti značajan podstrek da održe proizvodnju i nastave poslovanje. Izuzetno je važno što se radi upravo o mikrobiznisima jer mi već odavno zagovaramo jačanje preduzetničkog duha i u tom smislu smo intervenisali da se preduzetništvo uvede i kao predmet u srednje škole", kaže Račić.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu Republike Srpske Željko Tatić smatra da će dobar dio ugostitelja vjerovatno konkurisati na javni poziv koji je prije nekoliko dana za pomoć mikrobiznisima raspisala kompanija "Prointer ITSS", jer bi, kako kaže, i 5.000 KM nekome sada moglo da spase egzistenciju.

Iz "Prointera" najavljuju da će u narednom periodu u saradnji sa poslovnom zajednicom i partnerima pokušati da obezbijede dodatna sredstva kojima bi u još većoj mjeri pomogli da se mali preduzetnici riješe kratkoročne nelikvidnosti, sačuvaju radna mjesta i osavremene poslovanje.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti