Proizvođači iz BiH neće slijediti primjer iz Srbije: Mlijeko neće pojeftiniti

19.01.2009. 09:56 / Izvor: Dnevni Avaz
Proizvođači iz BiH neće slijediti primjer iz Srbije: Mlijeko neće pojeftiniti

Tragom informacije da su najveći srbijanski proizvođači snizili cijene mlijeka i mliječnih proizvoda za pet do deset posto, Dnevni avaz je pokušao saznati da li je pojeftinjenje ove namirnice moguće i u BiH.

U kompaniji "Danube Foods BiH", koja u svom sastavu ima tri mljekare, kazali su da sniženja cijena mlijeka i mliječnih proizvoda neće biti jer su "one ionako već niske".

"Iako smo mi dio grupacije čija je članica i srbijanska industrija mlijeka "Imlek", koja je snizila cijene, kod nas do toga neće doći. Razlog tome je što su u Srbiji mliječni proizvodi bili znatno skuplji nego u BiH pa su imali prostora za pojeftinjenje", kazao je za "Dnevni avaz" Nebojša Ristić, menadžer za korporativno poslovanje u kompaniji "Danube Foods BiH".

U sarajevskom "Milkosu" ističu da su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u Srbiji tek nakon sniženja u rangu sa bh. cijenama.

"Mi smo u drugoj polovini prošle godine imali izuzetno niske cijene mlijeka i tek smo ih nedavno vratili na normalan nivo. Zato smatram da u ovom trenutku ne možemo sniziti cijene", kaže Adin Fakić, direktor "Milkosa".

Senad Fejzić, direktor maglajskog "Saraj Milka", smatra da bi cijene mliječnih proizvoda trebalo povećati.

"Mi već sada radimo na granici rentabilnosti jer su cijene mlijeka veoma niske. Mliječni proizvodi uvezeni iz Srbije su 15 do 20 posto skuplji od domaćih i zato oni mogu snižavati cijene", kaže Fejzić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti