Proizvođači namještaja: Akcionim mjerama do 10.000 novih radnih mjesta

07.11.2013. 12:27 / Izvor: Fena
Proizvođači namještaja: Akcionim mjerama do 10.000 novih radnih mjesta

Udruženje proizvođača namještaja Bosne i Hercegovine (BHUPN) uručilo je danas premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću dokument tog udruženja "Akcione mjere"

Razvoj industrije namještaja i ekonomski prosperitet radi otvaranja novih radnih mjesta, smanjivanje rada nacrno te povećanje izvoza u ovoj branši, osnovna su opredjeljanja iz dokumenta „Akcione mjere“ Udruženja proizvođača namještaja Bosne i Hercegovine (BHUPN).

Predsjednik tog udruženja Ramiz Grapkić uručio je danas „Akcione mjere“ premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću.

U dokumentu je predloženo deset glavnih mjera, a jedna od njih je da se porezi i doprinosi na plaće smanje za 50 posto, kao što je u industriji tekstila, kože i obuće. Također, predloženo je da se cijene i uvjeti plaćanja oblovine lišćara za fabrike koje izvoze više od 51 posto proizvodnje izjednače s uvjetima iz našeg okruženja  i da se povećaju subvencije za otvaranje novih radnih mjesta.

Mjerama je obuhvaćeno i da država subvencionira troškove izlaganja na međunarodnim sajmovima radi promocije finalnih proizvoda i same države te da se hitno poduzmu mjere za radikalno suzbijanje rada nacrno i prodaje namještaja na pijacama bez fiskalnih računa. Procjenjuje se da u tom sektoru radi pet do šest hiljada radnika nacrno.

Predloženo je također da se smanji cijena električne energije za izvoznike ili da se subvencionira trošak električne energije, zatim da se smanje  kamate na kredite za povećanje proizvodnje za izvoz  dva posto godišnje, a tu je i pošumljavanje neiskorištenih površina sa sadnicama lišćara, usvajanje zakona o šumama na nivou FBiH, te povećanje stope i naplate ekološke takse (doprinos za šume ).

Grapkić je kazao da bi se uvođenjem ovih mjera otvorila mogućnost povećanja broja uposlenih u sektoru i to oko 10.000 novih radnih mjesta. Po njegovim riječima, smanjenjem poreza i doprinosa na plaće otvara se mogućnost za povećavanje prosječnih neto plaća uposlenih.

"Drvna industrija je značajan izvoznik, a prosječna plaća u ovoj branši je oko 450 KM i to je daleko ispod prosjeka Federacije BiH. Želimo da se standard radnika u našim tvornicama poboljša i to je jedan od razloga zbog kojeg smo Vladi FBiH i predložili ove mjere", kazao je Grapkić na konferenciji za novinare u prostorijama kompanije Sinkro d.o.o. u Hrasnici.

"Proizvodnja namještaja je jedna od grana koja treba da bude strateška u Federaciji BiH i kroz Vladu Federacije BiH ću učiniti zaista maksimalan napor da ovaj sektor zauzme odgovarajuće mjesto", istakao je premijer Nikšić.

Naglasio je da su u vezi s nekim predloženim mjerama već poduzete određene aktivnosti prema resornim ministarstvima, te da nekoliko stvari obuhvaćenih mjerama zaslužuju posebnu pažnju i da su u kontekstu Vladinih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i rada nacrno.

Neke od predloženih mjera, naglasio je Nikšić, nisu u isključivoj nadležnosti Federacije BiH, pa je potrebno u saradnji s kantonalnim vladama pokušati uvoditi red, a to se, naprimjer, odnosi na poslovanje šumsko-privrednih društava.

"Smatram da konačno trebamo poduzeti odlučne mjere koje će pokazati da BiH, pa time i Federacija BiH ne treba biti ničija sirovinska baza i da ne trebamo dopuštati da imamo situaciju da se izvoze oblovina ili daska po cijenama koje je spomenuo predsjednik Udruženja, kad značajno veće cijene možemo postići u izvozu finalnih proizvoda", kazao je Nikšić.

Govoreći o donošenju zakona u šumama u FBiH, Nikšić je podsjetio da je na pretposljednjoj sjednici Vlada FBiH Domu naroda Federalnog parlamanta uputila nacrt zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu.

"Očekujemo da Dom naroda razmotri i usvoji nacrt i da nakon toga kroz javnu raspravu uz učešće predstavnika udruženja i najšire zajednice dođemo do kvalitetenog zakona o šumama što je moguće prije", dodao je Nikšić. 

 Udruženje proizvođača namještaja Bosne i Hercegovine okuplja domaće kompanije u ovoj oblasti. Formirano je da bi pomoglo svojim članicama da započnu ili povećaju izvoz svojih proizvoda, te da zajedničkim djelovanjima, prodajom i  promocijom povećaju konkurentnost na inostranom tržištu, a samim tim obim proizvodnje i broj zaposlenih.

 Osnivači Udruženja su: Jadrina d.o.o. iz Gračanice, MS&WOOD iz Sarajeva, Sinkro d.o.o. iz Sarajeva, Vetkom d.o.o. iz Banje Luke, Morea d.o.o. iz Kiseljaka, Luxor d.o.o. iz Travnika, Oglavina d.o.o. iz Brčkog, Prima Sofa d.o.o. iz Kalesije, Artisan d.o.o. iz Tešnja, Arteco Wood Technology Center iz Tešnja, AD Nautic d.o.o. iz Goražda i Wood Team d.o.o. iz Ilijaša, a oni  zajedno upošljavaju oko 10.000 radnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti