Proizvođači namještaja u FBiH u problemu zbog nabavke sirovine

23.05.2018. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Proizvođači namještaja u FBiH u problemu zbog nabavke sirovine

Iz Udruženja podsjećaju da na ovaj problem upozoravaju dugi niz godina , a u posljednje tri godine intenzivno rade na rješavanju pitanja snabdijevanja firmi.

Iz Udruženje proizvođača namještaja Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja interes kojeg je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pokazao za problem nabavke repromaterijala u industriji prerade drveta u FBiH.  Predsjedavajući Izetbegović je, podsjećaju iz Udruženja, tokom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoana Sarajevu, kazao da su ga turski vlasnici „Natron Hayata“ iz Maglaja upoznali sa problemom nabavke repromaterijala, drveta za neometanu proizvodnju.

Iz Udruženja podsjećaju da na ovaj problem upozoravaju dugi niz godina , a u posljednje tri godine intenzivno rade na rješavanju pitanja snabdijevanja firmi iz  oblasti drvoprerade osnovnom sirovinom za rad, drvetom. Kontinuirano upozoravaju da šume predstavljaju jedan od najvećih i najvažnijih  resursa Bosne i Hercegovine, ali je odnos države prema gazdovanju i upravljanju šumama neadekvatan i nedomaćinski.

U sektoru prerade drveta, šumarstvu i proizvodnji namještaja zaposleno je oko 20.000 radnika u FBiH.  Taj podatak ilustrira veliki potencijal i mogućnosti razvoja ovog sektora privrede. Analize Udruženja pokazale su da bi kvalitetnim upravljanjem i gazdovanjem šumskim resursima u FBiH, osiguravanjem kvalitetne sirovine drvoprerađivačima u FBiH omogućilo ubrzani razvoj sektora drvoprerade i otvaranje velikog broja (alternativno oko 10.000) novih radnih mjesta u kratkom periodu. 

Iz Udruženja podsjećaju da samo je samo u sektoru proizvodnje namještaja u FBiH zaposleno oko 7.000 ljudi, da ovaj sektor svake godine bilježi dvocifreni rast izvoza i da proizvođači namještaja svojim proizvode izvoze na zahtjevna svjetska tržišta. Već sada su proizvođači namještaja u BiH regionalni lideri, a uz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa i uredbi kojima bi se osiguralo snabdijevanje domaćih proizvođača kvalitetnom, domaćom sirovinom, osigurali bi poziciju u samom evropskom vrhu proizvodnje kvalitetnog namještaja.

Postoji interes kupaca iz EU da se znatno poveća proizvodnja namještaja,š to bi omogućilo nove investicije, povećanje izvoza i nova zapošljavanja. Obzirom da zapošljavanje predstavlja jedan od najvećih problema u društvu,sektor proizvodnje namještaja uz pomoć i asistenciju države, može zaposliti znatan broj novih radnika i zaustaviti odlazak mladih, kvalificiranih osoba iz BiH.

Jedino što ograničava proizvođače namještaja u FBiH jeste nepostojanje federalnog zakona o šumama i nemogućnost nabavke kvalitetnih sirovina u FBiH.

Udruženje proizvođača namještaja FBiH očekuje od  predsjedavajućeg  Izetbegovića da snagom svoga autoriteta utiče na Vladu FBiH da donošenjem zakona o šumama i odluku o rapodjeli trupaca, čime će se osigurati kvalitetnije gazdovanje šumama i omogućiti kontinuirano snabdijevanje sirovinom  proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti