Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proizvođači policijske i vojne opreme pozdravljaju raspravu o izmjeni Pravilnika

10.09.2018. 11:22 / Izvor: Akta.ba

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, koji sačinjavaju kompanije: Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO  d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo i Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da sutra na sjednici konačno otkloni diskriminaciju domaćih privrednika, koju je proizveo Pravilnik o policijskoj uniformi. 

Ovim podzakonskim aktom, usvojenim u decembru prošle godine, u potpunosti je onemogućeno domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme učešće u postupcima javnih nabavki, saopćeno je iz BH konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Policijske uniforme proizvedene u Bosni i Hercegovini koriste policije brojnih evropskih država i ti proizvodi ispunjavaju NATO standarde, stoga je potpuno neprihvatljivo da u vlastitoj državi proizvođači gube mogućnost da učestvuju u postupcima nabavke. 

Zbog ogromnog broja spornih odredbi u Pravilniku, više je nego izvjesno da se domaće kompanije suočavaju sa vjerovatnim zatvaranjem pogona i gašenjem velikog broja radnih mjesta.

Spornim Pravilnikom propisana su tehnička rješenja koja pogoduju isključivo jednoj uvoznoj-trgovačkoj kompaniji, čije uniforme se, kako tvrde, neskriveno favoriziraju Pravilnikom. 

"Na taj način domaći su proizvođači stavljeni pred svršen čin. Uvjereni smo da su takva rješenja protivna, ne samo Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine, nego i javnim opredjeljenjem vlasti za većim zapošljavanjem naših građana i jačanjem domaće industrije", stoji u saopćenju Konzorcija. 

Konzorcij pozdravlja za sutra najavljenu raspravu o izmjeni Pravilnika, koja je planirana na sjednici Vijeća ministara BiH, te napominje da BH Konzorcij, kao ni privredne komore i strukovna udruženja u BiH, nisu bila uključena u pripremu njegovih izmjena.

Članovi Konzorcija očekuju da će Vijeće ministara BiH ispraviti nepravdu koja im je nanesena, jer bi sve drugo vodilo ka tome da se domaćoj proizvodnji nanese dodatna šteta i očekuju od Vijeća ministara da sporni Pravilnik stavi van snage i da se konačno u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti usaglasi tekst koji će zadovoljiti interese svih. 

Posebno žele skrenuti pažnju ministrima da uzmu u obzir rješenja iz evropskih zemalja koja jasno favoriziraju proizvodnju, a ne uvoz. Tako se primjerice u susjednoj Hrvatskoj, koja je članica EU, prilikom sličnih nabavki navodi obaveza ponuđača da, pored ostalog, "dostavi podatke o zaposlenim stručnim kadrovima, potvrdu o potrebnim alatima, postrojenjima i tehničkoj opremi potrebnoj za izradu predmeta nabavke, te dokaze o prosječnom broju radnika i rukovodećeg osoblja iz kojeg se vidi da ponuđač može proizvesti robu u zadanim rokovima". 

Napominju da BH Konzorcij ne traži bilo kakvo snižavanje kriterija kvaliteta koji se propisuju ili žele propisati u vezi sa policijskim uniformama, već da žele imati pravo da učestvuju u procesu javnih nabavki ovakvih proizvoda u vlastitoj državi, jer bi sve drugo bilo nezakonito i neprihvatljivo. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti