Proizvođači u šoku: FUCZ medicinsku opremu nabavljala po najvećim cijenama

12.05.2020. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Proizvođači u šoku: FUCZ medicinsku opremu nabavljala po najvećim cijenama

Proizvođači maski, vizira, odijela su u šoku i ne mogu da vjeruju po kojim cijenama je FCUZ nabavljao navedenu opremu.

Ne stišava se bura oko objavljenog Izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora) koje je provela Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Proizvođači maski, vizira, odijela su u šoku i ne mogu da vjeruju po kojim cijenama je FUCZ nabavljao navedenu opremu.

Mirsada Venturini-Mehmedinović, direktorica firme Konfekcija F.B.M. kaže kako cijene nisu realne, te je suludo da se maske prodaju po cijeni od 2,50 KM ili zaštitna odijela po 175 KM.

„Cijena izrade jednokratne troslojne maske sa izradom i platnom košta 0,35 KM, kada se na to doda marža, prodavane su na veliko po 0,55 i 0,60 KM“, kaže Venturini-Mehmedinović, pojašnjavajući kako se ovdje može vidjeti odromna razlika u cijeni koja nije realna.

Maske iz javne nabavke FUCZ-a su skuplje čak i od dvoslojnih, pamučnih, koje se mogu prati i peglati  i koje radi njena firma po cijeni od 1,40 KM, a koje se na EU tržištu prodaju za jedan euro.

„S obzirom da sam iz struke voljela bih vidjeti ove jednokratne maske iz 'super nabavke'“, kaže ona, pojašnjavajući kako svi proizvođači maski skoro od istih dobavljača nabavljaju repromaterijal, te cijene ne mogu puno obarati. „Metar gume je 0,05 KM i 0,04 KM ili na veliko 0,03 KM.“

Što se tiče izrade jednokratnih odijela, cijene se kaže kreću od 10-11 KM. Najveća cijena višeupotrebnih odijela kreće se do 40 KM, dok se cijena istih odijela sa vizirom i ostalom opremom kreće do 70 KM.

Ne mogu da vjerujem da je FUCZ odijela plaćala 175 KM.

Na pitanje da li je njena firma imala ponudu da radi opremu za FUCZ, kaže kako su posao dobile firme koje nemaju veze sa tekstilom i zaštitnom opremom i oni su bili klasični nakupci.

„Meni je od jedne takve firme u istom periodu nuđeno da radim odijela. Količine su otprilike slične ovim iz nabavke i bilo je hitno. Moja firma nije prihvatila taj posao, jer nemamo mašine koje štite šavove, što je u ovom poslu jako bitno“, kaže Mirsada, dodajući da ne smije da misli da li se radi o toj nabavci, jer ukoliko je ista, onda ta odijela po komadu nisu plaćana više od 11 KM.

Inače, njena firma sve maske koje proizvede izvozi na tržište EU. Na početku pandemije i uvođenju obaveze nošenja maske u Lukavcu i okolnim mjestima kaže podjelili su stanovništvu oko 8.000 maski.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti