Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proizvođačima iz RS i Brčkog omogućen izvoz svinjetine na tržište Makedonije

23.04.2020. 11:38 / Izvor: SRNA

Poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Brčko distrikta biće omogućen izvoz svinjetine na tržište Sjeverne Makedonije nakon što Kancelarija za veterinarstvo BiH izvrši zoniranje i obavijesti makedonsku stranu o tome šta je do sada preduzeto u RS-u i distriktu, zaključeno je na današnjem sastanku koji je organizovao resornim ministar u Savjetu ministara Staša Košarac.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je uslov za nastavak izvoza svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju ukidanje vakcinacije protiv klasične svinjske kuge.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava entiteta i Brčko distrikta, usaglašeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH izvršiti zoniranje, te obavijestiti makedonsku stranu da je Republika Srpska završila svoj dio posla i da će distrikt taj proces okončati do 1. maja.

Kada je riječ o izvozu iz Federacije BiH /FBiH/, istaknuto je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH u koordinaciji sa nadležnim federalnim ministarstvom u narednih 15 dana riješiti pitanje plana hitnih mjera, kako bi i poljoprivrednicima iz ovog entiteta bio omogućen izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju.

Na zahtjev nadležnih entitetskim ministarstava, na današnjem radnom sastanku putem video-linka razmotreno je pitanje vakcinisanja životinja protiv bruceloze i nedostajućih doza vakcina.

Košarac rekao je da će u narednom periodu zatražiti pomoć od Ambasade Švedske u BiH da putem agencije SIDA obezbijedi neophodnih 200.000 doza vakcina protiv bruceloze, budući da se finansijska sredstva za tu namjenu od Evropske komisije očekuje u četvrtom kvartalu ove godine.

S ciljem pomoći domaćim privrednim kapacitetima, danas je razgovarano i o problemu ostvarenih viškova proizvodnje i njihovom plasmanu na tržišta trećih zemalja.

U tom kontekstu, Košarac najavio je da će uskoro razgovarati sa predstavnicima Delegacije EU u BiH o mogućnosti da BiH koristi luku Ploče za izvoz žive stoke na tržišta trećih zemalja.

Kada je riječ o mogućnosti izvoza na tržište EU i Kine, Košarac je informisan da je Republika Srpska popunila upitnik za izvoz mesa u zemlje članice EU i Kinu, te da će FBiH u narednom periodu preduzeti iste korake.

Nakon što bude izvršila analiza upitnika oba entiteta, usaglašeno je da će Kancelarija za veterinarstvo BiH kontaktirati Evropsku komisiju i kinesku stranu sa zahtjevima da se dozvoli izvoz mesa iz BiH.

Košarac je rekao da će informisati Delegaciju EU u BiH i kinesku stranu o ovom pitanju, te tražiti mogućnost da nadležne institucije daju saglasnost kako bi se meso proizvedeno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH moglo naći na tržištu EU i Kine.

Radnom sastanku putem video-linka prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sa savjetnikom Zoranom Maletićem, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ruralni razvoj i poljoprivredno savjetodavne službe Nijaz Brković, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti