Proizvodi Igmana, Binasa i Pretisa iduće godine na američkom tržištu?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proizvodi Igmana, Binasa i Pretisa iduće godine na američkom tržištu?

Trhulj je naglasio da bi početkom naredne godine trebalo zaživjeti otvoreno energetsko tržište, koje je pripremano prethodne tri i po godine, što će privući značajne investicije.

13.10.2014. 13:14 / Izvor: Fena

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa saradnikom Centra za transatlantske studije Jons Hopkins Univeziteta u Washingtonu Michaelom Haltzeom, da bi uskoro trebali biti potpisani ugovori iz oblasti namjenske industrije vrijedni 150 do 200 miliona dolara.

Pojasnio  je da bi jedna američka kompanija izvozila proizvode fabrike Igman iz Konjica, BINAS-a iz Bugojna i PRETIS-a iz Sarajeva, te da bi sva tri ugovora trebala biti realizirana do kraja ljeta 2015.

Trhulj je istakao da bi to stvorilo uvjete za ozdravljenje fabrika Igman i BINAS, te da eventualno pokrenu i nove proizvodne linije.

Dodao je da je na sastanku razgovarano o njegovoj nedavnoj posjeti SAD-u kada su prezentirane mogućnosti poslovne saradnje između dviju zemalja u oblasti energije i industrije, s naglaskom na namjensku industriju, i ostvareni kontakti s velikim brojem investicionih fondova.

Trhulj je naglasio da bi početkom naredne godine trebalo zaživjeti otvoreno energetsko tržište, koje je pripremano prethodne tri i po godine, što će privući značajne investicije.

Haltzel rekao je da je razgovor bio vrlo interesantan i da je obuhvatio mnogo tema - od bh. ekonomije, odnosa BiH i SAD-a do tek održanih izbora.

Dodao je da ne želi govoriti o favoritima, ali da u ministru Trhulju vidi nekoga ko objedinjuje stručnost i lični integritet, što čini političara kakvog bi on volio vidjeti da dominira političkom scenom u BiH.

Michael Haltzel bio je glavna osoba Senatskog odbora za vanjsku politiku, zadužen za NATO i balkanske politike.

Uime OSCE-a nadzirao je prve poslijeratne izbore u Bosni i Hercegovini 1996., u martu 2008. svedočio je o proširenju NATO-a pred Kongresom, a 2011. svedočio je pred Kongresom o američkoj politici prema OSCE-u.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti