Proizvodi kao bh. kajmak bi mogli biti interesantni mađarskom tržištu

13.04.2017. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Proizvodi kao bh. kajmak bi mogli biti interesantni mađarskom tržištu

Gospodarska komora FBiH i Mađarska poljoprivredna komora danas su potpisale sporazum o suradnji čiji je cilj pomoć u uspostavljanju suradnje među kompanijama iz ove dvije zemlje.

Balázs Győrffyg, predsjednik Mađarske poljoprivredne komore koja okuplja oko 400.000 članica, smatra da postoji veliki prostor za bolju vanjskotrgovinsku razmjenu u oblasti poljoprivrede između BiH i Mađarske. 

U cilju bolje suradnje danas je upriličeno potpisivanje sporazuma o suradnji između Mađarske poljoprivredne komore i Gospodarske komore FBiH.

Predsjednik Mađarske poljoprivredne komoreNavodi je tom prigodom naveo da je Mađarska u BiH u prošloj godini izvezla 77 milijuna eura proizvoda, a najviše se izvozio kukuruz, pšenica, krompir. ''Vidimo potencijal u daljem izvozu ovih proizvoda'', kazao je Gyorffy dodajući da je BiH njihov sedmi vanjskotrgovinski partner u poljoprivrednoj razmjeni, ako se ne računaju zemlje EU.

Smatra da relativno male zemlje kao Mađarska i BiH moraju naći proizvode koji su specifični i drugačiji od standardnih kojima je tržište Europe već zasićeno, ali da osim toga ti proizvodi moraju imati visok nivo kvaliteta.

"Smatramo da takvi proizvodi imaju najveću mogućnost da se probiju na zahtjevno inozemno tržište. Za mog boravaka ovdje probao sam kajmak koji je, recimo, u Mađarskoj nepoznat. Smatram da su to proizvodi koji bi mogli bili konkurentni i na mađarskom tržištu'', naveo je on za Akta.ba.

Govoreći o mogućim koristima za poljoprivredu od ulaska BiH u EU Gyorffy navodi da ulazak u EU znači i to da se gube granice u trgovinskoj razmjeni, ali isto tako EU omogućava pristup sredstvima državama članicama.

''Mađarski poljoprivrednici na hektar obradive zemlje u prosjeku dobivaju 220 eura što može biti ozbiljan osnov za razvoj poljoprivredne proizvodnje. S druge strane važno je da nastavite s vlastitim razvojem proizvodnje kako ne bi izgubili poziciju tržišnom natjecanju'', kaže nam Győrffyg.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Gospodarske komore FBiH, kaže da potpisivanje sporazuma o suradnji otvara mogućnosti dalje, bolje suradnje među zainteresiranim kompanijama u ove dvije zemlje.

''Pokušavamo na ovaj način otvoriti vrata i našim proizvođačima za ostvarivanje kontakata s kompanijama u Mađarskoj'', navode je Jašarspahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti