Proizvodnja rakije prema europskim direktivama

14.07.2015. 09:00 / Izvor: SRNA
Proizvodnja rakije prema europskim direktivama

Novi zakon o jakim alkoholnim pićima uskladiće regulativu u Srbiji sa pravilima EU i omogućiti poljoprivrednicima da višak rakije legalno prodaju registrovanim proizvođačima, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Novi zakon o jakim alkoholnim pićima uskladiće regulativu u Srbiji sa pravilima EU i omogućiti poljoprivrednicima da višak rakije legalno prodaju registrovanim proizvođačima, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima u Privrednoj komori Beograda rečeno je da se u izvjesnoj mjeri liberalizuje proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da, uz relativno jednostavne uslove i male troškove, voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju.

Novi zakon omogućiće građanima da kroz ugovorni odnos višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Nenad Katanić rekao je da je Ministarstvo u obavezi da u kontinuitetu donosi nova zakonska akta i do ulaska Srbije u EU pripremi sve proizvođače za zajedničku poljoprivrednu politiku EU, istakavši da je Zakon o jakim alkoholnim pićima jedan od takvih propisa.

Donošenjem zakona reguliše se proizvodnja i kvalitet jakih alkoholnih pića na jedinstven način, kako samih definicija jakih alkoholnih pića, njihovih podjela i geografske oznake, tako i deklarisanje.

Na javnoj raspravi rečeno je da sva rješenja koja su predložena novim zakonom vode ka smanjenju troškova proizvodnje, rastu konkurentnosti proizvođača, povećanju proizvodnje i kvaliteta, a time i izvoza jakih alkoholnih pića iz Srbije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti