Proizvodnja u Fabrici kreča "Carmeuse Integral" u Ševarlijama počinje 15. novembra

04.09.2008. 08:51 / Izvor: Nezavisne novine
Proizvodnja u Fabrici kreča 'Carmeuse Integral' u Ševarlijama počinje 15. novembra

Proizvodnja u Fabrici kreča "Carmeuse Integral" u Ševarlijama, kod Doboja, počeće 15. novembra, nakon što je uspješno završena revitalizacija krečnih peći, najavilo je juče rukovodstvo ovog preduzeća.

Belgijska firma "Carmeuse", najveći proizvođač kreča u svijetu, i laktaški "Integral inženjering" imaju većinski kapital u ovoj fabrici kreča, odnosno Rudniku krečnjaka, a u revitalizaciju preduzeća uložili su 22 miliona eura.

"Uvezena je visokosofisticirana tehnologija, s obzirom na to da je "Carmeuse" jedan od najboljih svjetskih proizvođača kreča i ima veliko tržište. Sve je montirano i još je ostalo da budu riješeni samo detalji", izjavila je Bosiljka Božović, direktor inženjeringa u "Integral inženjeringu".

Tokom pripremne faze za početak rada fabrike zaposlen je veliki broj novih radnika, kažu u preduzeću, a oni će, prema najavama čelnika kompanije "Carmeuse", biti upućeni na obuku u njihove fabrike u centralnoj Evropi.

"Naš plan je da proizvedemo više od 300.000 tona kreča, da bismo ga kasnije preradili u hidratni kreč i ostale derivate", kazao je Iv Vilijams, predstavnik kompanije "Carmeuse".

Vilijams je izjavio da će u proizvodnji biti korišteno novo goriva za krečne peći, koje će biti mješavina uglja i alternativnog goriva.

U periodu od 1975. do 1992. godine u Doboju je proizvođen kreč visokog kvaliteta, a planirana proizvodnja je 10 procenata veća nego predratna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti