Proizvodnja u RMU Breza dovedena u pitanje

30.05.2017. 08:28 / Izvor: Federalna.ba
Proizvodnja u RMU Breza dovedena u pitanje

Iz Rudnika najavljuju da će poduzeti sve pravne lijekove da bi zaštitili Rudnik Breza.

Proizvodnja uglja u Rudniku mrkog uglja Breza dovedena je u pitanje, jer Institut za standardizaciju BiH nije izdao saglasnost neophodnu za dobijanje upotrebne dozvole koju izdaje nadležno ministarstvo. Zaustavljanjem proizvodnje u Rudniku šteta bi mogla biti nemjerljiva. Iz državnog Instituta za standardizaciju tvrde da Rudnik nije otklonio probleme na koje su upozoravali, te da bi posljedice po sigurnost mogle biti katastrofalne.

Iako instalirana oprema ima sve certifikate i zadovoljava visoke standarde Evropske unije, za Institut za standardizaciju to nije dovoljno jer se oni pridržavaju zakona bivše države iz '80-ih.

Umjesto modernizacije i napretka, to bi moglo vratiti rudnik na eksploataciju od prije 100 godina, tvrde u brezanskom rudniku, te prouzrokovati svakodnevne povrede na radu, ali i smanjenu isporuku uglja.

"Umjesto 2.000 tona dnevno, mi ćemo Termoelektrani slati 300-400 tona. Upravo izvlačimo opremu iz revira u sigurnu prostoriju. Nismo je mogli prije zaustaviti, došlo bi do požara", navodi Ćamil Zaimović, direktor RMU Breza.

Iz Rudnika najavljuju da će poduzeti sve pravne lijekove da bi zaštitili Rudnik Breza.

U saopćenju Instituta za standardizaciju BiH navodi se da se njihova primjedba odnosi na rekonstrukciju nekih dijelova širokočelne opreme koju je izvršio Rudnik na svoju odgovornost, a bez saglasnosti proizvođača opreme, što bi moglo utjecati na sigurnost rada kako i spomenutog kombajna tako i cijelog sistema mehanizovanog širokog čela.

Ipak, uz privremenu upotrebnu dozvolu s novom opremom u rudniku Breza postignuti su odlični rezultati. "Primjera radi, otkopna mašina koju smo nabavili za oprašivanje koristi određenu količinu vode koja nam opterećava rad i zbog navedenih problema mi smo morali izvršiti određene tehničke promjene na njoj kako bismo omogućili da normalno radi. Naravno, ta mjera je dala rezultat", naglašava Amir Kulaglić, izvršni direktor za tehničke poslove RMU Breza.

S ciljem iznalaženja rješenja sutra će u rudniku Breza biti održan sastanak s predstavnicima Institita za standardizaciju, nadležnog ministarstva i inspekcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti