Projekat CoSEED - zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj

25.12.2018. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Projekat CoSEED - zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj

Projektni podgrant je odobren od strane Nacionalnog ureda za projekte DINARICA iz Mostara, koji je projektni partner regionalnog projekta.

U okviru projekta “CoSEED – Civilno društvo zagovara ekološki prihvatljiv društveno-ekonomski razvoj“ koji se implementira u pet zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Turska, organizacija LIR Evolucija iz Banja Luke, sa Partnerstvom za zdrav život iz Tuzle, je završila implementaciju podgrant projekta za BiH, pod nazivom “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za zagovaranje i lobiranje EIA i SEA Direktiva“.

Projektni podgrant je odobren od strane Nacionalnog ureda za projekte DINARICA iz Mostara, koji je projektni partner regionalnog projekta. WWF Adria iz Hrvatske ima savjetodavnu ulogu u projektu. Podgrant projekat je trajao od 01.11.2016. do 15.12.2018. godine.

Cilj projekta je doprinijeti održivom upravljanju prirodnim resursima kroz poboljšanje regulatornog okvira, participativnijim i transparentnijim procesima odlučivanja, koji uključuju aktivnu grupu organizacija civilnog društva, kao i povećanu pažnju medija na temu, koje bi u konačnici trebalo donijeti dobrobiti cjelokupnom društvu. Osnažene organizacije civilnog društva i mediji postaju poticajna strana u procesu donošenja odluka sa svim nivoima vlasti u BiH, u uključivanju i transponiranju Direktiva EU, 2011/92 EU Procjena uticaja na okoliš (EIA) i 2001/42/EC Strateška procjena uticaja na okoliš (SEA) u lokalne zakone i politike. Podgrant projekat je uključio partnera, sektor civilnog društva, predstavnika medija, zajedno sa nadležnim javnim tijelima koji se bave procjenama uticaja na okoliš i strateškoj procjeni uticaja na okoliš.

U okviru podgrant projekta LIR je izradio promotivni video za cjelokupni regionalni projekat.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti