Projekat "Greens": Proizvode mikropovrće i zapošljavaju osobe sa invaliditetom

18.06.2020. 08:26 / Izvor: BHRT

Proizvodnja je smještena u Donjem Hotonju, Opština Vogošća, gdje možete kupiti organsko sjeme kako biste napravili baštu na vašem balkonu.

Istraživanje koje je proveo univerzitet u Teksasu, pokazalo je da pozitivne priče pomažu ljudima da bolje prihvate druge ljude, doprinose osjećaju pripadnosti zajednici i motivišu pozitivne društvene promjene. Projekat "Greens", koji radi na principu društvenog preduzetništva, kroz svoje aktivnosti podstiče integraciju osoba sa poteškoćama u razvoju.

Firma Greens bavi se proizvodnjom mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća. Međutim, oni nisu jedinstveni samo po tome u Bosni i Hercegovini, u proces proizvodnje oni zapošljavaju i osobe sa poteškoćama u razvoju.

"U posljednje dvije godine u sam proces osposobljavanja i edukacije prošlo je preko 30 ljudi, neki od njih su zaposleni u Greensu. Projekat koji upravo počinjemo da realiziramo gdje planiramo u tri kantona da obučimo po 10 osoba sa invaliditetom u sklopu njihovih stambenih zajednica, kako bi i oni počeli sa sličnim ili istim vidom proizvodnje i da nam u budućnosti oni budu kooperanti", kazao je direktor "Greensa" Vedad Vajzović.

"Mikropovrće su mladi izdanci biljaka i oni su stari svega 10 do 15 dana, i visine 5 do 10 centimetara. To je novi način uzgoja povrća koji se koristi u ishrani kao takav. U ovoj fazi biljke imaju najviše hranljivih materija, 40 puta više u odnosu na odrasle biljke, na plodove koje uzimamo na pijaci, bez pesticida, samo voda, supstrat koji je organski i sjeme je organsko. Koristi se kao dodatak jelima u salati, sendvičima…", pojašnjava agronom Haris Kanlić.

U toku pandemije koronavirusa pokrenuli su novi proizvod, set za sađenje sa šest različitih vrsta biljaka, a akciju su nazvali sloganom "Ostani kući, posadi sam svoju omiljenu biljku". Svoje proizvode ova firma distribuira putem maloprodajnih lanaca na teritoriji cijele BiH.

Proizvodnja je smještena u Donjem Hotonju, Opština Vogošća, gdje možete kupiti organsko sjeme kako biste napravili baštu na vašem balkonu. Kilogram ovog sjemena košta od 30 do 50 eura, u zavisnosti od toga za koju biljku se odlučite. Svakako, cijene su niže u odnosu na maloprodajna mjesta po gradu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti