Projekat izgradnјe nove trase na Koridoru 5c vrijedan 140 miliona eura

31.12.2019. 07:52 / Izvor: Akta.ba
Projekat izgradnјe nove trase na Koridoru 5c vrijedan 140 miliona eura

Kredit je alociran na Federaciju BiH sa rokom otplate 25 godina, uklјučujući šest godina grejs perioda.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog ugovora o finansiranju (Koridor 5c – centralni dio: izgradnja dionica autoputa Poprikuše – Nemila i Tarčin - Ivan) između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), vrijedan 140 miliona eura.

Na ovaj način pokreću se aktivnosti za projekat izgradnje nove trase dvije nepovezane dionice Koridora 5c čija je ukupna dužina 12 km, Poprikuše - Nemila i Tarčin - Ivan.

Kredit je alociran na Federaciju BiH sa rokom otplate 25 godina, uklјučujući šest godina grejs perioda.  

Ukupna vrijednost projekta iznosiće 294 miliona evra, s tim da će preostala 154 miliona evra biti obezbijeđena iz vlastitih sredstava, odnosno sredstava EBRD-a i VBIF granta. 

Za Bosnu i Hercegovinu realizacija izgradnje Koridora 5c ima višestruko značenje.

To je prvi međunarodni pravac koji prolazi kroz njeno područje i na taj način je uklјučuje u međunarodnu savremenu saobraćajnu mrežu. Istovremeno joj omogućava kvalitetan izlaz preko Luke Ploče u Hrvatskoj na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Evrope.

U zoni Koridora 5c nalazi se više od 50% stanovništva BiH, koji ostvaruju oko 60% bruto nacionalnog dohotka. Izgradnjom ovog autoputa ostvariće se racionalno povezivanje bosanskohercegovačkih prostora sa susjednim državama i regijama i postići stabilizujući i razvojni efekti za zemlјu.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaklјučivanje biće dostavlјen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti